Hrušková povidla podle Martiny Krumphanslové...
Sklidili jste hrušky a přemýšlíte, co s nimi udělat? Skvělým tipem jsou povidla. Tato pochoutka je známá už od starověku, první záznamy o výrobě povidel pocházejí z Egypta a Mezopotámie. V Evropě se povidla stala populárními v průběhu středověku a dodnes patří k základům mnoha kuchyní. Hodí se totiž nejen do buchet a koláčů, ale výborně chuťově rezonují i se zrajícími sýry. Receptů je mnoho, tento je od designérky Martiny.
POTŘEBUJETE:
* hrušky
* cukr
* koření (skořice, badyán, hřebíček)
* kyselinu citronovou
* hrnec
* škrabku
* nůž
* vařečku
* šťouchadlo na brambory nebo ruční mixér
* silnostěnné sklenice na zavařování
JAK NA TO: Omyté hrušky oloupejte a vyjměte jádřince. Nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Mírně podlijte vodou. Přidejte cukr, celé koření a za stálého míchání vařte, dokud není z hrušek kaše. Pomoci si můžete šťouchadlem nebo ručním mixérem. Následně přisypte lžičku kyseliny citronové a necháme přejít varem. Vyjmeme koření a horká povidla plníme do sklenic. Uzavřeme víčky, obrátíme sklenice a necháme vychladnout.
Více nápadů v tištěném APŽ číslo 41.