Čerstvé bylinky se dají pěstovat i v zimě!

Zima už je dlouhá a vám se stýská po čerstvých bylinkách? Hlavu vzhůru, mnohé z nich lze pěstovat pohodlně doma – na parapetu, v zaskleném balkóně či v zimní zahradě. Odborník z Hornbachu vám poradí, jak na to.
Klíčení pro zdraví
Klíčky a mikrobylinky jsou obrovským hitem. Podle preferovaných chutí si můžete vybírat z různých druhů a odrůd. Zvolit si lze tradiční řeřichu, roketu, hořčici, pískavici ale i další druhy. „Vybírejte raději směs semen, která jsou speciálně určená k nakličování. Klíčky si vypěstujete jednoduše a rychle. Nepotřebují moc místa ani speciální pěstitelské pomůcky, dokonce ani zvláštní péči. Přinášejí rychlý výsledek – výborně chutnají a posilují imunitu,“ vysvětluje David Benda a dodává: „Klíčící bylinky potřebují dostatek světla, vláhy a pravidelný přísun čerstvého vzduchu. Vyhněte se nadměrné zálivce a studenému substrátu. Praktickou pomůckou pro snadnější pěstování mikrobylinek jsou výsevní pokojové skleníčky s textilií nebo s minikvětináčky či výsevní miska s poklopem.“
Čerstvá nať po ruce
Do květináče můžete vysadit také několik petrželových kořenů nebo při vaření odříznout konec kořene petržele s listovou bází a položit do misky s vodou. Za pár dnů budete mít k dispozici čerstvou a křupavou petrželovou nať. Stejný postup lze uplatnit i u celeru. Ten je nejen zdravý ale zároveň léčivý. „Do květináče se substrátem si můžete rovněž vysadit cibuli, šalotku nebo česnekové stroužky, a brzy budete moci využívat i jejich natě,“ upřesňuje na závěr odborník z Hornbachu.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 1.