Tip od čtenářky Jany: Jak na rakytník...
Rakytník je zdrojem vitaminu C, patří do každé zahrady. Zralé plody se sklízejí docela těžce, protože keř má ostré trny. Čtenářka Jana Meravá z Hradce Královézvolila metodu mražení větviček. Jak na to?
* Větvičky rakytníku z keře ostříháme a následně necháme zmrazit, potom už to jde jednoduše: kuličky jen odklepeme. A pak je zpracujeme, např. na marmeládu (koupíme želírovací cukr a postupujeme dle uvedeného návodu).
* Část úrody použijeme na výrobu šťávy: plody rakytníku propasírujeme a na 1 litr šťávy přidáme 1,5 kg cukru, promícháme, zahřejeme na 70 °C a nalijeme do lahví. Skladujeme v ledničce. Zbytek slupek po lisování Jana usušila v sušičce a uschovala na zimu na výrobu čaje.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 38.