Víme jak na zdravou marmeládu: Vyzkoušejte šípkovou!
Šípky jsou jedlé a bohaté na vitaminy, zejména na „céčko“. Vaří se z nich čaj na posílení organismu a dají se použít i při onemocnění močového ústrojí nebo ledvin. Ze šípků je možné vyrábět sirupy, zavařeniny, kompoty, domácí víno i likér. Šípkový čaj působí preventivně proti nachlazení a infekcím, zpevňuje cévní stěny a příznivě působí při křečových žilách. Uklidňuje a zlepšuje schopnost soustředění a pomáhá proti jarní únavě.
Na šípkovou marmeládu podle paní Jitky ze Strakonic potřebujete pouze 1 kg šípků a 1 kg želírovacího cukru.
Pracovní postup:
Čerstvé šípky omyjeme, plody rozřízneme a odstraníme semínka. Tyto slupky vaříme v malém množství vody asi 15 minut, potom směs procedíme. Získaný šípkový protlak necháme vychladnout, smícháme s želírovacím cukrem a znovu asi 5 minut povaříme. Marmeládu plníme do vypařených sklenic.