Vyrobte si domácí šťávu z rakytníku podle Jany z Hradce Králové!

Rakytník v sobě skrývá vitaminy, karoten, třísloviny i stopové prvky. Někdy se mu přezdívá citróník severu. Zdraví prospěšný rakytník můžete využít ve formě šťávy, kterou si sami vyrobíte!
Rakytník netrháme po jednotlivých bobulích, ale ořežeme větvičky a dáme je zamrazit. Po vyjmutí z mrazáku z nich bobule lehce oklepeme.
POSTUP:
1. Bobule rakytníku omyjeme a propasírujeme je na šťávu a slupky.
2. Slupky sušíme v horkovzdušné troubě cca 6 hodin při 50 stupních. Využijeme je pak na čaj.
3. Do šťávy dolijeme vodu. Na 2 litry vylisované šťávy je třeba 1 litr převařené a zchladlé vody.A rozmícháme dvě lžičky kyseliny citronové.
4. Přes noc necháme odležet a druhý den do šťávy přidáme cca 1,5 kg přírodního cukru a dobře mícháme, než se rozpustí.