Se sommelierem Davidem Králem nad tajemstvím šumivých vín: Víte, jak správně otevřít sekt? Hodí se nejen na Silvestra!
Půlnoční přípitek ve chvíli, kdy končí starý rok a začíná nový, si jen málokdo z nás umí představit bez sklenky sektu. Ne každý ale ví, jak si sekt správně vybrat, jak ho vychladit, otevřít a správně pít. Cenné rady a návod nám poskytl David Král, nejlepší sommelier České republiky za rok 2015, ze společnosti Bohemia Sekt.
Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 °C), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. V žádném případě není vhodné dávat sekt do mrazáku! „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí David Král.
1. Připravíme si nádobu s ledem, sklenice, ubrousek a ostrý nožík na odstranění kapsle.
2. Kapsli nařízneme v místě, kde je perforována, a rukou ji odstraníme.
3. S lahví před otevřením netřeseme a neděláme prudké pohyby. Roztočíme drátěnou sponu a sejmeme ji ze zátky.
4. Láhev držíme v ubrousku nakloněnou v úhlu 45 stupňů. Uchopíme pevně korek do dlaně a druhou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku, což poznáme dle známého zvuku.
5. Servírujeme do sklenek typu flétna, cca do jedné poloviny sklenky. Při nalévání, doporučuje se pod úhlem 45 stupňů, je nejlepší sklenici naklonit, tím se vyhnete vypěnění sektu a bublinky v něm zůstanou o to déle.
6. K sektu nejprve přičichneme, teprve pak ochutnáme.

S ťuknutím u přípitku se začalo ve starém Řecku kvůli strachu z otrávení. Číše se na znamení štědrosti hostitele podávaly plné a jejich obsah se při přiťuknutí promísil. Případný jed by se tak mohl ocitnout i ve sklenici traviče.
Co jíst k sektu?
Kaviár – jeho slaná chuť zvýrazní i chuť suššího sektu.
Sýry s modrou plísní – skvěle doplní polosuché sekty.
Čokoláda či dezerty – podtrhnou chuť červeného sektu.