Letní pochutnání podle Romany (45) ze Sedlce u Mikulova: Pravé domácí kvašáky!

Okurková sezona je v plném proudu, čehož využila i Romana Václavková ze Sedlce u Mikulova. „Tak mě napadlo, že udelám z prerostlých okurek kvašáky. Jsou výborné na chuť v horkých letních dnech a skvěle zaženou žízen. Nejlepší vůbec je čerstvý chleba se sádlem a k tomu kvašák,“ doporučila čtenářka.
POTŘEBUJETE:
- okurky
- mrkev
- petržel
- křen
- cibule
- kopr
- sůl
- vinné listy
- višňové listy (kdo rád ostré, může přidat také feferony)
JAK NA TO:
1. Převaříme si vodu se solí (na 1 litr vody 40 g soli).
2. Umyjeme přerostlé okurky, kořenovou zeleninu a ostatní ingredience.
3. Okurky propícháme špejlí a skládáme je do sklenice, proložíme nakrájenou zeleninou spolu s vinnými a višňovými listy a koprem (koprem nemusíme šetřit).
4. Vše ve sklenici zalijeme vychladlým nálevem až po vrch sklenice, aby se k okurkám nedostal vzduch.
5. Dobře utěsníme potravinovou folii a necháme kvasit třeba za oknem.
6. Za osm až deset dní by okurky měly být vykvašené – je potřeba ochutnat.
7. Hotové kvašáky je dobré uskladnit v chladu, aby se kvasný proces zastavil.
