Sláva!: Houby konečně rostou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sláva!: Houby konečně rostou

Roste i chutná muchomůrka růžovka.
Roste i chutná muchomůrka růžovka. (Foto www.nahouby.cz)

Houbaři, pozor!

Sezona konečně začíná. Podle mykologů je sice letos růst hub oproti dřívějším letům výrazně opožděn, ale díky přívalovým dešťům ty pravé houbařské žně brzy nastanou! Už teď v lesích najdete pestrou směsici hub, jako jsou oblíbené hřiby, křemenáče a také lišky či muchomůrky růžovky neboli masáky.

Poměrně suché jaro houbám nepřálo. Teď se ale vše změní! „Pokud ještě zaprší, jak slibují meteorologové, a nebude následovat období dlouhého sucha, už do dvou týdnů tady budeme mít opravdovou hojnost,“ láká předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Už teď ale podle něj v lesích najdeme ty nejchutnější houby. „Rostou hřiby kovář, koloděj, dubový, najdete i křemenáče, lišky, muchomůrky růžovky nebo chutné holubinky mandlové,“ vyjmenoval Landa.

Houbám se podle něj zatím nejvíce daří v teplejších oblastech, kde je ale zároveň dostatek vlhkosti. „Na horách zatím sezona není. Máme nálezy hlavně ze středních Čech z oblasti Polabí a Mladoboleslavska,“ dodal Landa.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.