Řešení dívky (14) může zachránit životy řidičů: »Průhledný« sloupek u spolujezdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Řešení dívky (14) může zachránit životy řidičů: »Průhledný« sloupek u spolujezdce

Alaina Gasslerová (14)
Alaina Gasslerová (14) (Reprofoto Youtube)

Je jí teprve čtrnáct, takže ještě ani nemůže řídit, přesto dost Američanka Alaina Gasslerová (14) dost možná vyřešila problém, který denně trápí motoristy po celém světě: Nebezpečný mrtvý úhel za sloupkem na straně spolujezdce!

Určitě jste to už taky zažili: Chystáte se přejet do jiného pruhu anebo vjet do křižovatky. Pohled vedle sebe, do zpětného zrcátka, nikde nikdo... A najednou se vedle vás vynoří jiné auto! Přijelo zdánlivě »odnikud«, vynořilo se totiž z »mrtvého úhlu«!


Domu by mohl být konec díky řešení mladé »vědátorky«. Tím je kamera umístěná na sloupku zvenčí a projektor pod střešním oknem, který obraz z kamery přenáší právě na sloupek u spolujezdce. Řidiči tak v podstatě sloupek přestane zaclánět, prostě se »zprůhlední« a řidič vidí, co se děje venku za ním.

Za nápad už kasíruje
Při testování se však Alaina potýkala i s problémy. „Když jsem byla na jiném místě než řidič, z obrazu na sloupku mě bolela hlava,“ tvrdí. To však vyřešila tím, že sloupek pokryla speciální reflexní látkou, která odráží světlo jen jedním směrem, takže pro všechny cestující vyjma řidiče je obraz neviditelný.
Dívka se s projektem účastnila národní mladistvé vědecké soutěže Broadcom MASTERS, ve které získala první místo a odměnu 25 tisíc dolarů, v přepočtu tedy krásných 572 tisíc korun!

Snaží se i automobilky
Bezpečnost řidičů se snaží neustále zlepšovat i výrobci vozů. Proto se v posledních letech čím dál častěji objevují nejrůznější systémy mající za úkol řidiče varovat, když má jiný vůz v mrtvém úhlu. Zcela běžně už dokáže automobil dát znamení, že změna směru není bezpečná, některé i samy ovlivní směr, aby ke kolizi nedošlo. Na rozdíl od Alainina řešení ale automobilky (zatím) nepoužívají kamery, ale senzory.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.