Mortimer ochromil Česko: Sfoukával letadla i kamiony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mortimer ochromil Česko: Sfoukával letadla i kamiony

Letadla na pražském letišti měla problém přistát.
Letadla na pražském letišti měla problém přistát. (Foto Aktu.cz, HZS)

Více než 30 000 domácností bez elektřiny, polámané stromy, popadané střechy a ochromené železnice. Do Česka vtrhla včera vichřice Mortimer. Dosahovala síly orkánu – až 110 km/ hod. Na Sněžce vítr dokonce řádil rychlostí 150 kilometrů v hodině.

Nejhorší situace byla už od rána v okolí Prahy, na jižní Moravě, Plzeňsku a Vysočině. Kvůli silnému větru se na deset minut se ocitla v naprosté tmě celá stotisícová Olomouc. Vichřice řádila například také v areálu pelhřimovské nemocnice, kde strhla na zem 120 metrů čtverečních střechy. Jen zázrakem mohutné kusy plechu nikoho nezranily. Problémy měla i letadla na pražském Letišti Václava Havla s pasažéry na palubě. Řadě z nich se ve vichřici podařilo přistát až na druhý pokus.

Na Slovensku zabíjel

Nejvyšší daň si živel vybral na Slovensku. V Nitře zasáhl padající strom chlapce (†14), na místě ho zabil a další děti zranil. Vítr provázející tlakovou níži s označením Mortimer se přehnal i přes části Německa. Spadlý strom zastavil provoz dálkových vlakových spojů mezi Brémami a Hannoverem a mezi Berlínem a Hamburkem.

Vichřice lámala stromy a sfoukávala kamiony ze silnic.

Vichřice lámala stromy a sfoukávala kamiony ze silnic.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.