Problém KONĚV! Dvě tuny bronzu, betonu a diplomatických problémů budou minulostí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Problém KONĚV! Dvě tuny bronzu, betonu a diplomatických problémů budou minulostí?

Socha maršála Koněva
Socha maršála Koněva (David Malík)

Prodat do šrotu, šoupnout Rusům na zahradu, ale také dát soše Ivana Stěpanoviče Koněva (†75) po téměř čtyřech desetiletích v Praze definitivní vale. Osud sochy kontroverzního sovětského maršála se radnice pokusí zítra rozlousknout.

Od konce srpna, co vandalové sochu Koněva na náměstí Interbrigády polili rudou barvou a na jejím podstavci přibyl nápis »Ne krvavému maršálovi«, neutichá diplomaticko-občanská válka. Vedení Prahy 6 nejprve zkritizovala ruská ambasáda i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček za to, že sochu nechala po posledním incidentu zakrýt plachtou, starostu Ondřeje Koláře (35, TOP 09) pak ruský ministr kultury označil za nacistu. Po omluvě Rusů teď volá Kolářova strana i česká diplomacie.

Dcera Koněva, Natalja Ivanovna Koněvová (72), ruským médiím nedávno řekla, že chce otcův pomník nechat převézt do vlasti. Jenže Rusové trvají na tom, že pomník má zůstat tam, kde je. „Zajištění mezinárodních závazků k ochraně historických a kulturních památek na území ČR je na české straně,“ přišlo včera Aha! z ambasády. Podle Koláře je ale zase čistě na Praze 6, jak ta se sochou naloží. A o jejím osudu má zítra jednat zastupitelstvo.

Varianty kam s ním

1. Ponechat na místě

Zastupitelstvo bude řešit, jestli by se k osudu sochy neměli vyjádřit sami občané šestky. Jenže podle starosty jsou s místním referendem spojeny dva problémy. „Vyšlo by na 3 miliony korun a muselo by se ho účastnit minimálně 25 tisíc občanů,“ řekl Aha! Kolář. Ten se také obává, že s referendem by vypukla „masivní dezinformační kampaň“. Pokud socha zůstane na místě, radnice dál bude muset platit za její údržbu a čištění. A Koněv ji prý už za ty roky stál nejméně milion a půl.

2. Do šrotu s ním

„Nám když dojde trpělivost, tak sochu můžeme klidně uklidit do sběru,“ rozlítil se nedávno v jednom rozhovoru starosta. To ale není tak jednoduché. Socha totiž váží i s podstavcem kolem 1,8 tuny, samotný bronz pak zhruba pět set kilo. Při výkupních cenách kolem 90 korun za kilo by radnice »střelením« Koněva vydělala jen asi 45 tisíc. A ty by jí za následné problémy s Rusy zřejmě nestálo... 

3. Odvézt. Jedno kam

Podle Koláře Praha 6 už od roku 2014 navrhuje Rusům, aby si sochu dali na zahradu velvyslanectví, nebo šel Koněv do muzea. Vhodným místem by prý byly i Olšanské hřbitovy, kde je Pomník vojákům Rudé armády a kde jsou mnozí rudoarmějci pohřbeni. Extra drahý by ale nebyl ani převoz sochy do Ruska. „Mluvil jsem s jedním naším specialistou na Rusko a říká, že by to zvládl za 60 tisíc,“ řekl Aha! Martin Felix ze sdružení dopravců Česmad.

Jde celou dobu o garáže?

Během nedávných přestřelek o Koněva se objevila spekulace, kterou zmínil také prezident Miloš Zeman (74), že místo pomníku mají vzniknout podzemní garáže. Studie na ně z roku 2006 skutečně existuje, Kolář ale ujišťuje, že nic takového za jeho starostování nebude. „Ani náhodou. Není vůbec šance a ani vůle,“ napsal Aha!

Kdo byl Koněv

*Maršál Koněv velel za druhé světové války vojskům Rudé armády na východní frontě. Jeho mužstvo před ústupem nacistů osvobodilo vězně z koncentračního tábora Osvětim. V květnu 1945 jako první velitel spojeneckých vojsk vstoupil do Prahy.
*V roce 1956 však Koněv velel vojskům, které v krvi utopila maďarské povstání. V květnu 1968 se maršál objevil v Praze na oslavách výročí osvobození. Podle historiků ale jeho návštěva byla ve skutečnosti mapováním terénu před srpnovou invazí do Československa.
*Zemřel v květnu 1973. Jeho pomník v Praze 6 byl odhalen o sedm let později.

Přečtěte si
jarypadlo
13. 9. 2019 • 11:00

A kdy se zbourají nebo odsunou pomníky amerických ničitelů průmyslových zón v Plzn­i,Pra­ze,M­.Boles­lavi? Kdo v Praze bombardoval Emauzy?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.