Rádce Aha! 8 tipů na pohodlné žehlení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! 8 tipů na pohodlné žehlení

Tipy, které vám usnadní žehlení
Tipy, které vám usnadní žehlení (iStock)

Žehlička patří mezi ty nejdůležitější spotřebiče a pomocníky, které máme doma. Nejčastěji používané a využívané. Jak jste na tom, umíte dobře žehlit?

1. Správná výška je základ
Než začnete, ujistěte se, že máte správně nastavenou výšku prkna, to je totiž základ úspěchu! Pokud stojíte nebo klidně i sedíte, měli byste být schopni položit své dlaně na žehlicí prkno tak, abyste při tom neohýbali paže ani záda.

2. Roztřiďte si kupu
Než začnete, roztřiďte si prádlo na jednotlivé kupičky podle druhu materiálu, neboť každý se žehlí při jiné teplotě. Začněte oblečením ze syntetického vlákna, které žehlíme méně rozpálenou žehličkou. Len a bavlnu, vyžadující vysoký stupeň teploty, si nechte na konec. Důvod? Žehlička se totiž rychleji zahřeje, než pak vychladne.

3. Postupujte od nejmenších
Máte před sebou nějaký složitější kousek na vyžehlení a nevíte přesně, kde začít? Zde platí jednoduché pravidlo – začít od nejmenších částí. To jsou například límečky, manžety, volánky, rukávy... A až pak se vrhněte na ty větší – v tomto případě zbytek košile.

4. Velké kusy skládejte
Snažíte se vyžehlit například povlečení a vadí vám, že neustále padá na zem a tam se muchlá? Pak je tu jednoduchá rada! Postavte si za žehlící prkno židli, na kterou můžete velké kusy prádla rovnou po přežehlení i skládat...

5. Používejte prostěrku
Máte ve svém šatníku kusy oblečení s lesklým povrchem? Tak ten nikdy nepřejíždějte žehličkou přímo, ale použijte tzv. prostěrku, což je čistý kus látky (vzít můžete například čistou, už vyžehlenou utěrku). Každopádně se doporučuje choulostivější věci a ty s různými nápisy stejně žehlit naruby.

6. Nahřejte košile a blůzy
Většina novějších žehliček má funkci turbopáry. Košile a blůzy, které mají tendenci se hodně mačkat, můžete rovnou pověsit na ramínko a pomocí této funkce a žehličkou látku nahřívat. Pozor! Nikdy se nedotýkejte při tomto způsobu žehlení přímo textilu!

7. Vždy nahoru a dolů...
Vždy pamatujte, že je nutné žehlit pohybem nahoru a dolů, protože kruhové pohyby mohou vést k poškození materiálu.

8. Dívejte se na televizi
Nebaví vás stát dlouhé minuty a někdy i hodiny u žehlicího prkna a jen pozorovat pohyb svojí ruky? Pustit si k tomu můžete televizi nebo případně poslouchat rádio! A pokud se bojíte, že vás to bude rozptylovat, tak zvolte film nebo pořad, který znáte nazpaměť!

Víte, že...
...první elektrické žehličky spatřily světlo světa v roce 1882 v New Yorku a brzy se rozšířily i do Evropy? Žehlička je dnes nezbytnou součástí každé domácnosti

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.