Jaro klepe na dveře - jsou tu bylinky!
Jaro už nezadržitelně klepe na dveře, a i když počasí na to někdy zrovna nevypadá, je čas se chystat na nejkrásnější období roku. K němu odmyslitelně patří bylinky. Už během března se budou moci v přírodě sbírat některé z nich – například mladé kopřivy, medvědí česnek nebo pampelišky. Další rostlinky si pak můžete zasít nebo zasadit do truhlíků či květináčů… Do naší speciální přílohy jsme pro vás vybrali celkem 15 jarních léčivých bylin, které lze použít i v kuchyni. Přinášíme vám nejen informace, jak je pěstovat, sbírat a případně sušit, dozvíte se také, v čem jsou prospěšné zdraví. Ke každé pak přinášíme 3 skvělé recepty na sladké i sladké dobroty. Tak si jaro užijte ve zdraví a se vším všudy!
Chyby při pěstování bylin - Jak se jich vyvarovat?
1. Výběr sazenice
Při nákupu sazenice buďte pozorní, hledejte takové, které mají jasnou barvu, hodně listů a bez kazů.
2. Správné prostředí
Vždy si dobře přečtěte, jaké podmínky ta která bylinka vyžaduje. Pokud dáte na slunce rostlinu milující stín, nedopadne to dobře stejně jako, když zvolíte špatnou půdu. Také nezasazujte bylinky příliš blízko sebe, málo místa neumožní rostlinkám růst. Důležitá je i správná zálivka.
3. Prořezávání
Pravidelné prořezávání a sklízení udržuje bylinu v růstové fázi co nejdéle. Proto je často otrhávejte. Zároveň bylinky pravidelně sledujte. Když uvidíte, že listy a stonky mizí, zhnědnou nebo se vlní, můžete prořezem bylinku ještě zachránit.
O 15 vybraných bylinkách a skvělé recepty čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.