České hory zasypal sníh: Hrozí jarní povodně? Z mokrého sněhu je ledová past! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

České hory zasypal sníh: Hrozí jarní povodně? Z mokrého sněhu je ledová past!

Cesta na Churáňov nebyla prošlapaná. Člověk se bořil do sněhové pokrývky, která byla místy i metr vysoká.
Cesta na Churáňov nebyla prošlapaná. Člověk se bořil do sněhové pokrývky, která byla místy i metr vysoká. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Šumavu sevřely nánosy sněhu, jedna vánice střídá druhou. Správa národního parku vydala varování před padajícími stromy. Řada míst je kvůli sněhové nadílce nepřístupná. Bílé peklo jsem cestou na Churáňov zažila na vlastní kůži.

Na meteorologickou stanici na Churáňově jsem vyrazila s vědomím, že se na Šumavu vrátila zima, jakou běžně zažívali pamětníci před 40 lety. Přesto realita předčila očekávání.

Cesta v zimě na stanici nevede. Nezbylo, než uprostřed lesů odhadnout směr a razit si do kopce cestu sněhem, kterého bylo místy po pás. Každým krokem nohy těžkly, síly ubývaly a do toho začala vánice. Sníh se lepil všude, byly ho plné oči. Rázem jsem se ocitla v ledové pasti. V bílé tmě se mi vybavovaly záběry z filmu o tragické smrti Hanče a Vrbaty. Do cíle jsem zřejmě dorazila jen silou vůle.

„Stromy tu pod tíhou sněhu padají jako sirky. Sněhu je jen v okolí v průměru 95 cm, naváté závěje mají i dva metry. Pět centimetrů pod zemí je teplota nad nulou, sníh je při zemi mokrý a lepivý, zřejmě i proto se tak propadá. Navíc jste si vybrala návětrnou stranu, kde je sněhu přes metr,“ vysvětlil meteorolog churáňovský Roman Szpuk. Ten je na rozmary drsné šumavské přírody zvyklý. Meteorologem je už přes 20 let.

Samotná stanice je zpola zavátá sněhem, který částečně zakrývá i okna. „Takovou zimu léta nepamatuji. Na Velké Mokrůvce je už přes dva metry sněhu. To kdyby najednou roztálo, vydalo by to na pořádné povodně,“ dodal zkušený meteorolog.

Správa parku: Na Šumavu nejezděte!

Situace na Šumavě není bezpečná. Kvůli velkému množství sněhu začaly padat stromy. Běžkaři by se měli národnímu parku raději vyhnout. „Pády stromů nebo zlomy špiček, které už nedokážou unést tíhu těžkého sněhu, hrozí na celém území parku. Nebezpečí je vysoké, rozhodně nedoporučujeme běžkařům vyrážet nyní do terénu,“ varoval vedoucí Informační a strážní služby Správy NP Adam Diviš. Uzařený je oblíbený 15tikilometrový okruh mezi Lipnem nad Vltavou a Frymburkem a turisti se nedostanou ani na jelení výběh na Kvildě.

Ani v Jizerkách stopu nenajdete

Podobná situace s lyžařskou stopou panuje i v Jizerských horách na magistrále. Riziko zranění je poměrně vysoké. „Včera se naši rolbaři snažili zprůjezdnit tratě, odstraňovali popadané stromy. O nějakou úpravu stop tedy nešlo,“ řekla Romana Hozdová z Jizerské o.p.s.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.