Absurdní drama Pavla Sedláčka: Jak dostal Pilarovou do průšvihu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Absurdní drama Pavla Sedláčka: Jak dostal Pilarovou do průšvihu

Svatba Pilarové a Sedláčka nevyšla
Svatba Pilarové a Sedláčka nevyšla (Foto Aha! - Alois Valenta, Martin Pekárek, ara)

Od roku 1962 účinkoval Pavel Sedláček v pražském divadle Semafor. Soubor časem vystupoval i v západním Berlíně, který se stal zpěvákovi osudným. V té době nebylo snadné sehnat pořádné auto, a když Pavel viděl nabídku tamních autobazarů, rozhodl se situace využít.

Existovaly však pouze tři legální možnosti, jak auto získat. Dar od hlavy státu, dar od příbuzného v přímém pokolení, nebo si auto koupit za své peníze. To však jen v případě pobytu v zahraničí delším než jeden rok.

Ani jedna možnost nebyla schůdná, tak se Pavel rozhodl k realizaci bodu – dar od příbuzného. „Moje maminka měla přítelkyni, naturalizovanou Němku, která měla v Německu bratra. Ten napsal své sestře dopis, že jí hodlá darovat automobil. Ona s ním šla na celní zprávu a dostala dovozní povolení. Já potom fungoval jako prostředník,“ vysvětluje zpěvák svůj původní plán.

Evu Pilarovou odsoudili kvůli 60 dolarům

Protože si ušetřil třicet pět tisíc, což tenkrát rovnalo třem a půl tisícům marek, rozhodl se k činu. „Tenkrát existovaly jenom stokoruny, nechtěl jsem převážet takový balík.“ Chtěl tedy sehnat valuty, československé koruny proměnit na dolary či marky. „Tehdy jsem chodil s Evou Pilarovou, která mi sehnala šedesát dolarů, za což později dostala trest rok na tři roky s podmínkou. Nakonec jsem se kvůli varování na dodržování devizových předpisů, které proběhlo v divadle, stejně zalekl a peníze nepřevážel,“ vzpomíná zpěvák.

Pak ale bylo všechno jinak. Pavel Sedláček spatřil na divadelním zájezdu v Berlíně auto svých snů – Fiata 1800. Letecky se vrátil na otočku do Prahy, aby si ve spořitelně vyzvedl peníze. Letadlo však mělo zpoždění a spořitelna byla již zavřená. „Maminka mi pomohla sehnat peníze po známých, druhý den pak těch třicet pět tisíc všem zase vrátila. Deset tisíc mi tenkrát půjčil také Pepíček Zíma, který kvůli tomu měl později velkou polízanici,“ líčí dramatické chvíle zpěvák.

Miloš Forman se nestačil divit

I když měl zpáteční letenku, do Berlína se pro jistotu s pětatřiceti tisíci a šedesáti dolary vrátil vlakem. Náhodně se na nádraží setkal s režisérem Milošem Formanem a cestovali společně. Když před hraniční kontrolou schovával Pavel v kupé do různých škvír stokoruny, slavný režisér se málem zhroutil. Akce se nakonec povedla, zpěvák si vysněné auto za tři a půl tisíce marek koupil.

Sledovalo ho šest agentů

Protože se kvůli vyřizování formalit zdržel a zmeškal dvě zájezdová představení v divadle, ze Semaforu ho vyhodili. Zatkli ho 15. února 1965, tři čtvrti roku po příjezdu z Berlína. A protože se cestou stavil i v rozhlasové stanici Svobodná Evropa, hrozila mu obžaloba z vlastizrady a špionáže.

K tomu naštěstí nakonec nedošlo. „Jak jsem se později dozvěděl, bylo na mě nasazeno šest agentů StB. Basista ze Semaforu Standa Zeman, ředitel Ivan Englich, moji dva kamarádi z dětství a ostatní jsem neznal. Viděl jsem to černé na bílém,“ říká Pavel Sedláček.

Za koupi auta v Berlíně byl odsouzen nejprve na 18 měsíců, později mu byl trest zmírněn o 3 měsíce. Ve vězení pracoval jako horník a za dobré chování a pracovní výsledky si odseděl zhruba polovinu trestu. Auto mu zabavili bez náhrady.

Zrušená svatba

Svatba se známou zpěvačkou a tehdejší velkou hvězdou se měla konat v době, kdy byl Pavel Sedláček ve vazbě. „Měli jsme se brát těsně před soudem. Eva všechno zařizovala. Ve čtvrtek mi ředitel věznice oznámil, že se v  sobotu žením. V pátek přišel můj advokát s tím, že by svatba mohla být brána jako recese, že tím žije celé Praha a že by mi to mohlo dost uškodit. Protože povolení platí tři měsíce, bude lepší, vezmeme
až po rozsudku. Evě jsem napsal, nezlobí, že jí to advokát všechno vysvětlí. Ona se asi urazila a devět let jsme spolu nepromluvili. Nikdy jsem se jí potom na to už neptal,“ říká o vztahu se zpěvačkou Pavel Sedláček.

A co na to Eva?
„Neurazila jsem se. Svatba sice byla domluvená, dokonce nám měl jít za svědka Miloš Forman, ale situaci jsem pochopila. A tím to skončilo. A co se týče mého trestu, bylo to absurdní. Za 60 dolarů dostat rok s podmínkou na tři, to se dnes snad nedá ani pochopit.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.