Báječný Jiří Císler (†76): Seděl u okna a čekal, až zemře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Báječný Jiří Císler (†76): Seděl u okna a čekal, až zemře!

Císler byl mimořádně nadaný tvůrce, režisér, hudebník a v neposlední řadě komik.
Císler byl mimořádně nadaný tvůrce, režisér, hudebník a v neposlední řadě komik. (Foto: reprofoto Filmové studi Barrandov - Miroslav Jirsa, archiv ČT, koláž Ahaonline.cz)

Geniální komik, režisér i hudebník patřil k nejvýraznějším postavám divadla i televize 70. a 80. let. Jeho typický nakřáplý hlas se navíc uplatnil v dabingu, kdy mimojiné skvěle nahradil Františka Filipovského (†85), který již nestihl dokončit komedii Jo s Louisem de Funes. Přes řadu profesních úspěchů prožil závěr života v izolaci, kdy se o něj příkladně starala druhá manželka Magdalena.

Pohlaváři jeho humor nemuseli

Ve své branži se Císler často setkával s nelibostí zkostnatělé vrchnosti, které se novátorský přístup živelného herce nepozdával. "Byl čestný, nedělal intriky. Ani na divadle, ani v soukromém životě," vzpomínala kdysi v časopise Instinkt Magdalena Císlerová. "U mocných nikdy nebyl oblíbený, protože zlobil. Dělal potíže. Většinou přišel do nějakého angažmá, udělal tam svým uměleckým působením naprostý převrat, stvořil nadčasové inscenace, a protože byly tak výjimečné a krásné, zpravidla to dopadlo tak, že ho vyhodili. Nebo to divadlo zrušili," vyvrací tak spekulace některých o spolupráci Jiřího s STB paní Císlerová.

Svérázný člověk

S tím se ovšem tvůrčí mozek neúnavného pracanta nezabýval, prostě na tyto problémy kašlal.  „Žil tady a teď. Nevím, jestli to bylo díky jeho povahovým vlastnostem, nebo díky filozofii, k níž došel. Jisté je, že tenhle životní postoj je velmi těžko realizovatelný, ale jemu problém nedělal. I když se díky tomu dostával do kontroverzních vztahů s okolím. Neplánoval, nebilancoval. Byl nevydíratelný přes rodinné vazby. Silný, i když velmi zvláštní vztah měl s matkou, které říkal babice," prozradila dále vdova po herci. Alkohol mu pomáhal z deprese

Svým způsobem prý stále utíkal před realitou, a to hlavně jejími negativními stránkami. Nesnášel stárnutí a nemoci. Pokaždé, když někdo v jeho okolí onemocněl, byl z toho doslova zdrcený. Když jeho kamarád dirigent Milivoj Uzelac onemocněl rakovinou, celý týden nasával alkohol. "Obviňoval hory, doly, černý les, pánaboha, čerta, všechny, že dopustí takovouhle křivdu. Tohle mu vadilo, ne to, když někde nesměl působit nebo když ho chybně uvedli v titulcích jako Jiřího Cízlera. To neřeš, číčo, to už bylo," vysvětlila paní Magdalena.

Mysleli, že moc pije, on byl zatím nemocný

Jeho slibnou kariéru však též stopla těžká choroba, mluví se o Alzheimeru. Zatímco si jeho okolí myslelo něco o těžkém alkoholikovi, Jiří Císler měl problémy s pamětí, byl často dezorientovaný a to mu fakticky znemožnilo pokračovat v tom, co tak dobře uměl. Reagoval ztěžka a nevěděl, co se kolem děje. Od roku 2000 již nepromluvil. V závěru života jen seděl za oknem svého bytu poblíž Národního divadla, a prázdným pohledem sledoval dění na ulici, jehož souvislosti už mu dávno unikaly. Okolí na něho zcela zapomnělo a nebýt jeho obětavé ženy, zemřel dočista sám.

Kumštýř od pánaboha

Jako herec se Císler výrazně prosadil v roli podlézavého Voženílka v Dietlově, jinak slabším seriálu Inženýrská odysea. Za zmínku stojí jeho role v zakázaném filmu Ucho, v Jakubiskově Tisícročné včele, v pohádce Za humny je drak či v kultovním seriálu Návštěvníci. Jeho divadelní působení bylo ještě výraznější. Jako umělecký šéf tehdejšího Tyláčku (pozdější Divadlo Na Fidlovačce) režíroval především muzikály západní provenience, časem ho Jiří Suchý přivedl do Semaforu, a tak vznikla slavná Kytice. Úspěchu se dočkaly i společné televizní pořady s Luďkem Nekudou nazvané Sešlost. Často propůjčoval hlas postavičkám z dětských pořadů; jmenujme Gargamela ve Šmoulech, Harryho Šoumena ve Studiu Kamarád nebo psa v seriálu Tom a Jerry.



Přečtěte si
pomajz@seznam.cz
25. 12. 2017 • 22:03

Pan Filipovský stačil dokončit dabing na film JO, ten vznikl v roce 1973, tak tady nepište takový kraviny.

lokii
22. 11. 2013 • 22:09

Byl to uzasny herec a je mi lito, ze uz se nikdy nikde neobjevi. V tom, v cem hral, byl uzasny.

andorea
22. 11. 2013 • 12:42

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.