Tajemství pohádky Honza málem králem: Korn zranil bábu Tutovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství pohádky Honza málem králem: Korn zranil bábu Tutovku!

Jiřího Korna dodnes mrzí, že v pohádce nemluví svý
Jiřího Korna dodnes mrzí, že v pohádce nemluví svý (TV Nova)

Pohádkou Honza málem králem se režisér Bořivoj Zeman (†79) pokusil navázat na úspěch slavné Šíleně smutné princezny – však také použil osvědčený princip, když do hlavní role obsadil populárního zpěváka! Výsledek však byl zklamáním. Útrapy provázelo i natáčení. Jiří Korn (62) při něm třeba nechtěně zlomil žebra herečce Valerii Kaplanové (†81)!

Když prý Zeman, který má na kontě i nestárnoucí vánoční hity Pyšná princezna či Byl jednou jeden král, viděl pohádku na schvalovací projekci, byl jako opařený. Kouzlo jeho ostatních pohádek, zejména jen o pár let starší Šíleně smutné princezny se zpěváky Vondráčkovou a Neckářem, zmizelo a výsledek nebyl takový, jaký chtěl.

Své dceři Zuzaně, která mu tehdy asistovala, dokonce řekl: „Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle.“ Psal se rok 1976, a Zeman od té doby skutečně již nic nenatočil. Zemřel den před Štědrým dnem, 23. prosince roku 1991.

Spokojený s výsledkem nebyl v době vzniku pohádky ani představitel titulní role Jiří Korn. Naštvalo ho hlavně to, že ve filmu nemluví – předaboval jej herec Michal Pavlata.

„Pan Zeman měl o roli Honzy jasnou představu, a to včetně hlasu. A když jsem se ho snažil přesvědčit hlasovou zkouškou, neuspěl jsem. Smlouva umožňovala »předabování« a myslím, že bylo i předem dáno, že se tak stane. Mrzelo mě to hodně dlouho. Už se nikdy nedozvíme, jaké by to bylo v mém podání. Ale pohádka je oblíbená, a to je asi to nejdůležitější,“ vzpomíná Jiří Korn.

Asi si uvědomil, že stejný osud potkal snad všechny slavné české pohádkové hrdiny  – Trávníčka v Popelce, Ďurdiaka v Princovi a Večernici i princeznu Růženku v Jak se budí princezny.

Pachuť z natáčení Kornovi připomíná i zranění, které nechtěně způsobil herečce Valerii Kaplanové, která hrála kmotřičku Smrtku, a před smrtí se proslavila coby bába Tutovka. Té totiž bolestivě zlomil dvě žebra…

Co se stalo s pohádkovými hrdiny?




Přečtěte si
prroud
5. 9. 2013 • 15:21

Kdybyste hosi dokazali alespon zlomek toho co on,to by bylo neco .Korn je z toho nejlepsiho co jsme meli a mame.Hodnoty a osobnosti vymiraji,misto nich prichazeji tluchubove vaseho formatu a banda nevyraznejch konzumnich zlodeju v nekonecnejch serialech,nebo pochybnejch takzvanejch "show",skoda.

ivoadler
29. 12. 2011 • 17:07

Korn tam chodil jako rambo a byl děsně vtipnej, až to lezlo krkem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.