František Kovářík, profesor z Marečku, podejte mi pero: Vymřeli mu kamarádi... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

František Kovářík, profesor z Marečku, podejte mi pero: Vymřeli mu kamarádi...

V mládí se Kovářík pokoušel prosadit i v Americe, vystupoval s krajanskými spolky a pracoval jako dělník.
V mládí se Kovářík pokoušel prosadit i v Americe, vystupoval s krajanskými spolky a pracoval jako dělník. (ČTK, ara)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Kdo by neznal stařičkého profesora Hrbolka z komedie Marečku, podejte mi pero! Pro legendárního hereckého barda Františka Kováříka (†98) se tato role stala životní, přestože přišla až v jeho devadesáti letech a za sebou měl stovky jiných divadelních i filmových. Vitální děda však hrál až téměř do posledního dechu – zemřel v den svých 98. narozenin roku 1984.

Kovářík se narodil ještě ve století páry (jak by řekl Plha Josefa Kemra právě v »Marečkovi«) – 1. října 1886. V sedmnácti letech odešel hledat štěstí do USA, kde vykonával pomocné práce, zároveň ale začal hrát divadlo pro krajany. V roce 1908 se vrátil do Čech. Po válce cestoval po nově vzniklé Československé republice s vlastním loutkovým divadlem, v roce 1920 pak přijal angažmá ve vinohradském divadle v Praze, kde s přestávkami zůstal až do penze roku 1959.

„Ráda na něj vzpomínám hlavně z doby, kdy mi bylo 12 let. To jsme spolu hráli na scéně vinohradského divadla v představení Fidlovačka. On hrál slepého dědečka, který nakonec zpívá hymnu, já jsem hrála jeho průvodkyni Lidušku,“ připomíná si Kováříka Alena Vránová, která se s ním setkala i coby Pyšná princezna ve slavné pohádce z roku 1952. Kovářík v ní hrál vetchého mlynáře, v jehož domku princezna s králem Miroslavem nabančí pochopům a svážou je do pytlů.

Mimořádná vitalita umožnila Kováříkovi objevovat se před kamerou až do velmi vysokého věku, jeho role ve filmech sedmdesátých let v sobě nesou pečeť úsměvné stařecké senility a bezelstnosti. Mezi nimi přirozeně kraluje již zmíněný »Mareček«. „Byla s ním velká legrace. I ve svém věku pokukoval po holkách. Co já vím, tak za ním herci jezdívali na chalupu za Prahu,“ říká Jaroslava Obermaierová alias profesorka Ziková.

„On byl strašně hodný, ale jak byl nejstarší ze všech, tak neměl moc známých. Jeho generace mu vymřela... Jednou mi říkal pan Moučka, že si mu pan Kovářík stěžoval, že nemá kamarádyvrstevníky. Žil prostě dlouho a všichni mu zemřeli,“ dodává herečka.

Kováříkovi bylo v té době již devadesát let a role profesora Hrbolka stále nebyla jeho zdaleka poslední. V témže roce 1976 natočil ještě pohádku Honza málem králem a komedii Na samotě u lesa či seriál Muž na radnici.

Zemřel 1. října 1984 v den svých 98. narozenin – dva roky po své poslední roli ve filmu Faunovo velmi pozdní odpoledne, i poté se ale ještě objevil v televizním seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře. Napsal také memoárovou knihu Kudy všudy za divadlem.

Filmografie (výběr):

● Hej rup (1934)

● Studujeme za školou (1939) – prof. Pírko

● Pyšná princezna (1952) – mlynář

● Byl jednou jeden dům (1974) – Drvota

● Na samotě u lesa (1976) – Komárek st.

● Marečku, podejte mi pero! (1976) – prof. Hrbolek

● Tajemství proutěného košíku (1979) – děda Matějíček

● Faunovo velmi pozdní odpoledne (1983) – stařík



Přečtěte si
ivoadler
11. 9. 2011 • 10:52

a musím říct, že jako je někdo věčně mladej, tak on na mně dělal dojem věčně starého. Snad proto se životní role dočkal až po devadesátce. Jinak je to článek jako hrom (nebo spíš Blesk) - je vidět, že je ještě okurková sezóna.

dzery
11. 9. 2011 • 08:45

Z hezkým uklidňujícím hlasem.

pantonik
11. 9. 2011 • 07:42

děda

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.