Miroslav Moravec (†70) - Největší rána před smrtí: Vlastní syn ho zavrhl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Miroslav Moravec (†70) - Největší rána před smrtí: Vlastní syn ho zavrhl!

Miroslav Moravec
Miroslav Moravec (Dalibor Puchta)

PRAHA – Když na tom byl Miroslav Moravec (†70) nejhůř, rakovina oslabovala jeho tělo a král českého dabingu už se pomalu loučil se životem, scházeli se u jeho lůžka přátelé a nejbližší rodina – sestry Milada a Marie, synovec Jaroslav Novotný... Jeden člověk však chyběl, a bohužel zrovinka ten nejbližší – hercův vlastní syn Prokop. Proč?

Když na tom byl Miroslav Moravec (†70) nejhůř, rakovina oslabovala jeho tělo a král českého dabingu už se pomalu loučil se životem, scházeli se u jeho lůžka přátelé a nejbližší rodina – sestry Milada a Marie, synovec Jaroslav Novotný... Jeden člověk však chyběl, a bohužel zrovinka ten nejbližší – hercův vlastní syn Prokop. Proč? Velkou část Moravcova života totiž byly mezi těmi dvěma vztahy velmi napjaté, a v nejkritičtější fázi jejich vztahu Prokop tátu dokonce bezmála zavrhl!

„Mirek velmi často nechtěl mluvit o bolavé podstatě svých problémů, jako byl jeho – kulantně řečeno – ne zrovna ideální vztah se synem. Bylo to pro něj prostě nepříjemné téma, ve kterém hrály roli nějaké dávné rodinné důvody,“ krčí rameny jeden z Moravcových letitých přátel. Jisté je jen to, že s Prokopovou maminkou, úspěšnou výtvarnicí paličkovaných krajek, které říkal láskyplně Milča, měl Moravec až do smrti velmi úzký a přátelský vztah.

Jedním z mála, kdo opravdu ví, co se mezi slavným tátou a jeho synem odehrálo, je spisovatelka Miroslava Besserová, která s Moravcem v roce 2000 sepsala jeho memoáry. „Nezlobte se, neřeknu vám, co to bylo. Nebudu vytahovat špínu. Věřte, že se to potom srovnalo, a Mirek se stal šťastným dědečkem vnuka Daniela,“ odmítá mluvit o podrobnostech Besserová.

Nad vnoučkem se Moravec skutečně doslova rozplýval, syn Prokop za tátu dokonce přebíral jednu z jeho posledních cen divácké popularity TýTý, nicméně za své hovoří i fakt, že Moravec o sobě mluvil jako o šafránovém dědečkovi. „Vnuka vídám totiž jako šafránu,“ přiznával v rozhovorech z poslední doby sám Moravec. Prokopa také nikdo během posledních týdnů neviděl, že by se za odcházejícím tátou stavil v nemocnici. „Mirek se o něm nezmínil, a nikdo z nás ho tam také nepotkal. A to u něj byl někdo z nás prakticky celé dny, i když jen spal,“ dodává hercův kamarád.

Moravec, který zemřel teď v neděli na rakovinu plic, má pohřeb příští středu od 16 hodin ve velkém sále strašnického krematoria. Pro syna Prokopa poslední šance dát tátovi sbohem...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.