Bolí vás po víně hlava? Možná jste alergičtí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bolí vás po víně hlava? Možná jste alergičtí!

 (Autentisté)

Bolí vás hlava hned druhý den po tom, co jste si večer dali dvě, tři skleničky vína? Nemusí jít nutně o kocovinu, ale o alergii na víno. Respektive na siřičitany, které se do vína často přidávají. Pokud patříte mezi milovníky vinného moku a s bolestí hlavy se nechcete smířit, vyzkoušejte autentická vína. 

Bývají nazývána také bio, naturální či přírodní. Takovéto označení nese víno, které je vyráběné tradičními postupy a především bez chemie. Stále častěji se s nimi můžete potkat na pultech obchodů, ale i ve vyhlášených restauracích. Jejich výroba jde ruku v ruce s životním stylem, který má blízko k přírodě. Autentická vína voní a chutnají po půdě, krajině a přírodě, ve které rostou. Pokud jste je ještě neochutnali, navštivte festival Praha pije víno. Věřte, že bude z čeho vybírat.

Věděli jste, že…

Evropská legislativa povoluje až třicet různých přísad, aditiv, která do vína můžete dá, a z nich téměř nic nemusí být povinně na etiketě?

NENÍ VÍNO JAKO VÍNO

Aby se víno mohlo nazývat autentickým, musí splňovat řadu pravidel. Už při samotném pěstování révy nesmí vinař používat např. insekticidy a herbicidy. Používají se především podpůrné, preventivní prostředky, například výluhy z přesliček nebo rozličné oleje. Úplně jinak než u klasických vinařů postupují výrobci autentických vín nejenom na vinohradu, ale i ve sklepě při zpracování. Do vína nepřidávají nic, snad jen kromě malého množství oxidu siřičitého u některých vín. Aditiva jako cukry, třísloviny či želatinu, které se přidávají do běžných vín, byste v nich však hledali marně. Autentická vína jsou prostě jiná. Přirozená, ničím nedochucená a ručně sbíraná. Smyslem těchto vín je návrat k tradicím a původním vinařským postupům, přírodě a zdravému životnímu stylu.

ZWEIGELTREBE/PINOT NOIR

Sametové červené víno Zweigeltrebe a Pinot Noiru, zrálo rok ve francouzských dubových sudech. Cuvée dvou odrůd kvasila z části společně a z části zvlášť. Toto autentické víno je lehké, šťavnaté s ovocnou dochutí. Doporučená cena: 390 Kč.

GRÜNER VELTLINER HORIZON DAC

Bílé bio víno z Rakouska je výsledkem cílené oxidace moštu. Po spontánní fermentaci následovalo ležení na hrubých kvasnicích bez stáčení. Výsledkem je nádherný, v dobrém slova smyslu klasický veltlín s vyšší viskozitou a výbornou pitelností, kterou podporuje pepř v závěru. Doporučená cena: 360 Kč

Jestliže si chcete být opravdu jisti, že pijete autentické víno, přijďte na festival autentických vín, který se bude konat 2. – 3. června v Praze v prostorách Novoměstské radnice a nabídne vína 70 vinařů z různých koutů světa.

Více o akci na www.prahapijevino.cz.

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.