Exministra Svobodu vyprovázela hrstka lidí: Z papalášů se loučil jen »atomový dědek«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Exministra Svobodu vyprovázela hrstka lidí: Z papalášů se loučil jen »atomový dědek«!

Ivo Svoboda zemřel minulý týden.
Ivo Svoboda zemřel minulý týden. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ČTK)

Pár přátel stačí mít... Tahle písnička mohla klidně vyprovázet exministra financí Ivo Svobodu (†68) na poslední cestě. Na pohřeb mu přišla skutečně jen hrstka lidí. A z vládních kolegů to nebylo zatěžko jen »atomovému dědkovi«, exministru průmyslu Miroslavu Grégrovi (87).

Svoboda jako jediný ministr, který skončil před dvanácti lety za mřížemi, žil poslední léta zcela v ústraní. Na pravidelné zabijačky, které se pořádají pro tehdejší členy Zemanovy vlády, nebyl zván. I když byl přesvědčen, že se neprovinil vytunelováním podniku Liberta, svůj boj za očištění vzdal. S pocitem, že ho všichni hodili přes palubu, dožil s těžkou Alzheimerovou nemocí v léčebně. Ten pocit měl ale zjevně správný...

Kytice od Zemana
Na Farní úřad církve čs. husitské v Roztokách u Prahy, kde se rozloučení s exministrem konalo, dorazila jen hrstka smutečních hostů. Nechyběla samozřejmě jeho poradkyně a partnerka Barbora Snopková (73), která byla odsouzena spolu s ním.

Ale z vládní party přišel s kytkou jen ten nejstarší a nejpevnější, zkrátka »atomový dědek« Grégr. „My jsme se spolu znali ze sociální demokracie, určitou dobu jsme byli spolu ve vládě. Myslím, že to byl velice slušný, solidní a milý člověk. Rád na něj vzpomínám,“ řekl po obřadu Grégr a přiznal, že ho rozloučení dojalo. Svobodův bývalý šéf a premiér Miloš Zeman (72) poslal jen kytici.


Zůstali přede dveřmi
Přestože bylo smutečních hostů tak málo, někteří nebyli dovnitř fary ani vpuštěni. „Znal jsem ho dávno předtím, než se dal na politiku a stýkal jsem se s ním i poté, kdy se vrátil z vězení. Už od Vánoc jsem věděl, že to s ním nevypadá dobře... Přišlo mi správné jít se s ním rozloučit,“ byl smutný jeho soused Josef Šalamoun, který skončil před zavřenými dveřmi.

Stejně dopadla i osmdesátiletá zdravotní sestra Svatoslava Fišerová ze střediska, která se o něj starala. „Měla jsem ho ráda, byl hodně sympatický. Ale prý je to jen pro rodinu, to tam ale tak nebylo uvedeno,“ kroutila hlavou.


Kauza Liberta
*Kvůli podezření z vytunelování podniku na výrobu kočárků Liberta odešel Svoboda v roce 1999 z postu ministra financí

*V roce 2005 byl i se svou poradkyní Barborou Snopkovou odsouzen na pět let do vězení

*Podle rozsudku vylákali v roce 1996 od banky IPB podvodem šest milionů korun – peníze měly sloužit na provoz Liberty, ve skutečnosti je ale přes svoji společnost Zora Euro použili na splacení dluhů své firmy Omnia

*V roce 2008 byl podmínečně propuštěn



Přečtěte si
radar666
7. 3. 2017 • 11:38

Autor článku zase šlápl vedle nebo je úplný magor ! Jestliže se rodina rozhodne pro pohřeb v úzkém rodinném kruhu,pak nemá nárok nikdo,koho nepozve ! I kdyby to byl prezident! Takže slova o papaláších,kteří nepřišli na pohřeb ,jsou jen očerňováním zemřelého.Takže nějaká ta pieta ze strany AHA je nulová a zavání hyenismem,což ovšem u tohoto plátku zas tak nepřekvapuje !

dandova
7. 3. 2017 • 08:52

Grégr vymetá skoro všechny pohřby okolo soc. dem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.