Ťukněte si s celebritou! Zpěvák Michal David slaví 56! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ťukněte si s celebritou! Zpěvák Michal David slaví 56!

Michal David slaví 56. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Michal David slaví 56. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší! (Foto Pecak)

56. narozeniny dnes slaví zpěvák, producent a skladatel Michal David! Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Cesta zpěváka a skladatele Michala Davida k prvním příčkám hitparád a miliónům prodaných nahrávek vedla nečekaně přes jazz.

V roce 1976 založil talentovaný student pražské konzervatoře během studia (v r. 1976) jazzovou formaci „Čtyři“ a na Pražských jazzových dnech získal již ve svých šestnácti letech ocenění „Hudebník roku”. V té době se seznámil s producentem Františkem Janečkem a začal hrát ve skupině Kroky společně se zpěvačkou Janou Kratochvílovou.

Zlomový okamžik jeho kariéry nastal, když začal zpívat. V r. 1980 debutoval s písní “Chtěl bych žít tak jak se má”, kterou si i sám napsal a na hudebním festivalu Intertalent v r. 1981 zvítězil s písní Nenapovídej. Doslova přes noc se stal novým hudební idolem, v témže roce zízkal “Stříbrného Slavíka” a jeho plakát počátkem osmdesátých let nechyběl v žádném dívčím pokojíčku. První sólové album Michala Davida vyšlo v roce 1980, pod názvem “Nenapovídej” a patřilo k nejprodávanějším vůbec. Jestliže tehdy mělo Československo opravdového krále diskoték, pak jím byl právě Michal David - dlouhá řada hitů patří k nejžádanějším dodnes jako „Nonstop“, „Discopříběh“, „Každý mi tě lásko závidí“, „Pár přátel“ a spousta dalších, které zlidověly natolik, že si je zpívají celá náměstí, například při vítězství českých hokejistů na olympiádě v Naganu v roce 1998, kterým složil na jejich počest hymnu „Správný tým“. Michal David se prosadil nejen jako zpěvák, ale stejně úspěšně také jako skladatel. Když v roce 2000 složil pro Helenu Vondráčkovou píseň „Dlouhá noc“, asi jen málokdo tušil, že se skladba stane jedním z nejhranějších hitů roku a zpěvačce přispěje ke comebacku, jaký český showbyznys nepamatuje. Výrazného talentu Michala Davida si cení nejenom fanoušci, ale také kolegové z branže: jeho písně zpívají (nebo zpívali) mimo jiné také Lucie Bílá, Karel Gott, Bára Basiková, Ilona Csáková, Hana Zagorová, Iveta Bartošová, Helena Vondráčková a řada dalších českých a slovenských interpretů. Jeho hudba zní v divácky velmi úspěšných filmech „Vítr v kapse“, „Láska z pasáže“, a „Discopříběh 1. a 2“. V posledních deseti letech se Michal David ubírá převážně k muzikálové tvorbě. V r. 2002 se v divadle Broadway uvádí jeho první muzikál "Kleopatra" , který zaznamenal více jak 1.200 repríz v Čechách a na Slovensku a byl též uveden v Japonsku a Jižní Korei v Soulu, kde se již odehrálo více jak 200 představení. Následovaly další velmi úspěšné muzikály „Tři mušketýři,“ „Angelika“, “Kat Mydlář”, “Děti ráje”, “Andílci za školou” a jeho poslední muzikál uvedený v divadle Broadway v r. 2013 - opět velmi úspěšná „Mata Hari“. Michal David prodal za svou kariéru více jak 3.500.000 nosičů, napsal přes 600 písní. V r. 2010 vyprodal do posledního místa O2 Arénu při jeho narozeninovém koncertě, což skýtá 18.000 diváků, po dvou letech ji vyprodal společným koncertem s Lucií Vondráčkovou a v letošním roce 2015 zaznamenal na potřetí stejný úspěch. Opět vyprodaná O2 Aréna, kde jako speciální host vystoupil legendární světový himaker se svou hodinovou Show - DJ Bobo. Michal David vyhrál 2x prestižní cenu TýTý jako zpěvák roku (v r. 2011 a 2012) a v Českém Slavíku se posunul opět po dvaceti letech na 3. příčku nejpopulárnějšího zpěváka roku v ČR.

Michal David je stálicí v Českém Šoubyznysu již 40 let a tak se jednoznačně řadí k legendám naší hudební populární scény.



Přečtěte si
aveneta
14. 7. 2016 • 21:34

V tom růžovém saku vypadá děsně....on to nikdy nebyl fešák, ale teď je vykrmený, holá hlava a příšerně oblékaný....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.