Nejzvláštnější sjezdovka světa: Uvnitř se lyžuje, za okny je poušť… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejzvláštnější sjezdovka světa: Uvnitř se lyžuje, za okny je poušť…

Venku je čtyřicet stupňů ve stínu, sluníčko pálí a vzduchem poletují drobná zrníčka horkého pouštního písku. Všichni kolem vás ale mají na sobě oteplovačky, péřovku, tlustého zimního kulicha a na nohou lyžařské boty. A na nich navíc připnuté lyže!


● Supermoderní sjezdovka v poušti
● Stála skoro pět miliard korun
● Řádí v ní sněhová bouře
● A prodávají i sněhové koule

Kliknutím zvětšete Tak to se může stát jenom v Dubaji, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Před nedávnem tam totiž vyrostla nejmodernější krytá lyžařská sjezdovka na světě, na které leží sníh po celý rok. Okolní krajina připomíná Saharu, ale v obřím plechovém tubusu je počasí jako na severním pólu…

Pět lyžařských tratí

Celá hala je lanovkou rozdělená na dvě poloviny. Můžete si vybrat, jestli vyjedete až na vrchol kopce, nebo vystoupíte přibližně v půlce. Díky tomu je možné zvolit jednu ze čtyř různě obtížných tratí. Od nejjednodušší zelené, která připomíná jen mírně nakloněnou rovinku, přes modrou, červenou až po černou, která je jen pro nejlepší lyžaře. Kliknutím zvětšeteNa osmdesát metrů vysoký kopec jezdí nejen čtyřsedačková lanovka, ale i obyčejný a pomalý talířový vlek.

V noci tu pořádně mrzne

Vzduch v hale má stálou teplotu jeden až dva stupně pod nulou. Stejně jako na horách se ale v noci ochlazuje až na minus patnáct stupňů, a pak přicházejí na řadu sněžná děla. Ta přes noc vytvoří novou tenkou vrstvu sněhu, která přes den odtála. I přes den se občas strhne malá sněhová bouře, kterou vytvářejí sněžná děla. To aby byl dojem opravdových velehor téměř dokonalý.

85 metrů vysoký kolos

Stříbrná hliníková stavba za téměř 5 miliard korun v přepočtu vyrostla v centru Dubaje jako součást největšího hypermarketu v Asii. Už zdálky je díky svým rozměrům nepřehlédnutelná, protože ční až do výšky 85 metrů nad město. Kliknutím zvětšeteTo je ještě o dvacet metrů výš než třeba pražská Petřínská rozhledna.

Kupte si sněhové koule!

Ve spodní části haly je dětské hřiště s plochou tři tisíce metrů čtverečních, díky čemuž je vůbec největším krytým zimním hřištěm na světě. Za pár dolarů si dokonce můžete koupit kbelík s pečlivě uplácanými sněhovými koulemi.

Tisíce tun sněhu

Na celé ploše areálu leží půlmetrová vrstva umělého sněhu, který je odspodu nepřetržitě ochlazovány. Tuhle obrovskou ledničku živí naftové agregáty, které každý den spolykají 556 tisíc litrů paliva.

Pravé alpské hospody

Když máte lyžování dost, můžete si odpočinout ve dvou »pravých« alpských hospodách, které u sjezdovky stojí. V mezistanici lanovky je kavárna St. Moritz, dole u cvičného svahu najdete Avalanche café. Kliknutím zvětšete

Ledová jeskyně i bobová dráha

Umělá ledová jeskyně je prozářená barevnými lampami a ozdobená ledovými sochami. Nám to možná přijde trochu jako kýč, ale místní jsou z návštěvy takové ledové sluje nadšení. Hned vedle je dvojitá bobová dráha.

Kliknutím zvětšete

Výška stavby: 85 metrů
Délka sjezdovky: 400 metrů
Šířka sjezdovky: 80 metrů
Převýšení: 60 metrů
Zasněžená plocha: 22 500 m²
Množství sněhu: 6000 tun
Teplota v hale: -1 až -2 ºC
Kapacita haly: 1500 návštěvníku
Náklady na stavbu: 5 miliard korun

Kolik by stálo jednodenní lyžování?

Zpáteční letenka: 9900 Kč
Vízum: 570 Kč
Jednodenní permanentka: 1330 Kč
Cesta z letiště ke sjezdovce: 800 Kč
Drobné občerstvení: 600 Kč
Celkový účet: 13 200 Kč

Kryté sjezdovky?

Brzy snad i u nás

Kliknutím zvětšeteAbyste si zalyžovali i v létě, nemusíte hned jezdit až do Dubaje. Jen v Evropě jsou krytých sjezdovek zhruba tři desítky. Nejbližší z nich najdete asi sto kilometrů od českých hranic směrem na Berlín. Tamní sjezdovka má sice jen 130 metrů, ale celodenní permanentka vás přijde na pouhých 600 korun. Za pár let se možná dočkáme alespoň jedné kryté sjezdovky i my. Dvěma projektům, prvnímu v Ústí nad Labem a druhému v severočeském Chodově, zatím stojí v cestě nedostatek financí. Náklady na jednu krytou sjezdovku se totiž pohybují okolo miliardy korun.


Autor: Jan SKÁLA
Foto: profimedia cz., infografika: Rastislav Bujna

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.