»Máma« nanuku Mrože Dalena Martiníková - Takhle vymýšlíme nové zmrzliny!
OPAVA – Ve zmrzlinárnách mají napilno. A nelení ani Dalena Martiníková, která vyvinula nejoblíbenější český nanuk – Mrož. Aha! se proto vypravilo podívat, jak se vymýšlejí nové chutě ledových pochoutek!
Ve zmrzlinárnách mají napilno. A nelení ani Dalena Martiníková, která vyvinula nejoblíbenější český nanuk – Mrož. Aha! se proto vypravilo podívat, jak se vymýšlejí nové chutě ledových pochoutek!
Kdo si myslí, že nová receptura vzniká v kuchyni a hlavním pracovním náčiním je miska a vařečka, pořádně se plete. Kádinky, pipeta, laboratorní váha a kalkulačka jsou totiž ty hlavní kuchařské pomůcky! „Na začátku je inspirace a také schopnost přesně rozlišit a popsat jednotlivé chutě. Je to podobné jako při degustaci vína. Pak už začíná samotná práce – vážení, míchání surovin a jejich kombinování. Vše se pečlivě zapisuje, až se receptura vyladí. Nakonec musím umět rozhodnout, zda se nová chuť hodí spíše na špejli, nebo do rodinného balení,“ vysvětlila Martiníková.
A jaká chuť bude letošním hitem? Martiníková sází na karamel, kterým vyplnila jednu ze svých novinek. „Nanuk má uprostřed silnou vrstvu karamelu, která má chuťově i tuhostí připomínat karamelky. Češi jsou v chutích poměrně konzervativní, na příchutě exotického ovoce či vyloženě letní a zimní zmrzliny si nepotrpíme,“ dodala Martiníková.
Autor: (lt)
Foto Aha! – Dan Černovský