»Máma« nanuku Mrože Dalena Martiníková - Takhle vymýšlíme nové zmrzliny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

»Máma« nanuku Mrože Dalena Martiníková - Takhle vymýšlíme nové zmrzliny!

K vymýšlení nových nanuků potřebuje Dalena Martiníková nejdříve inspiraci. V laboratoři pak začíná samotná »cukrářská« práce. Suroviny se váží, míchají a důležité údaje o množství se pečlivě zapisují. Vedoucí vývoje ne
K vymýšlení nových nanuků potřebuje Dalena Martiníková nejdříve inspiraci. V laboratoři pak začíná samotná »cukrářská« práce. Suroviny se váží, míchají a důležité údaje o množství se pečlivě zapisují. Vedoucí vývoje ne

OPAVA – Ve zmrzlinárnách mají napilno. A nelení ani Dalena Martiníková, která vyvinula nejoblíbenější český nanuk – Mrož. Aha! se proto vypravilo podívat, jak se vymýšlejí nové chutě ledových pochoutek!

Ve zmrzlinárnách mají napilno. A nelení ani Dalena Martiníková, která vyvinula nejoblíbenější český nanuk – Mrož. Aha! se proto vypravilo podívat, jak se vymýšlejí nové chutě ledových pochoutek!

Kdo si myslí, že nová receptura vzniká v kuchyni a hlavním pracovním náčiním je miska a vařečka, pořádně se plete. Kádinky, pipeta, laboratorní váha a kalkulačka jsou totiž ty hlavní kuchařské pomůcky! „Na začátku je inspirace a také schopnost přesně rozlišit a popsat jednotlivé chutě. Je to podobné jako při degustaci vína. Pak už začíná samotná práce – vážení, míchání surovin a jejich kombinování. Vše se pečlivě zapisuje, až se receptura vyladí. Nakonec musím umět rozhodnout, zda se nová chuť hodí spíše na špejli, nebo do rodinného balení,“ vysvětlila Martiníková.

A jaká chuť bude letošním hitem? Martiníková sází na karamel, kterým vyplnila jednu ze svých novinek. „Nanuk má uprostřed silnou vrstvu karamelu, která má chuťově i tuhostí připomínat karamelky. Češi jsou v chutích poměrně konzervativní, na příchutě exotického ovoce či vyloženě letní a zimní zmrzliny si nepotrpíme,“ dodala Martiníková.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Autor: (lt)
Foto Aha! – Dan Černovský

Autor:  ka nových receptur si musí pečlivě hlídat chuťové pohárky. „Nemůžu jíst silně mentolové bonbony nebo žvýkačky. Vyšší intenzitou chuti by totiž po čase mohly moje chuťové pohárky otupit,“ popsala Martiníková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.