Gumoví medvídci! Všem chutnají! A přitom... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Gumoví medvídci! Všem chutnají! A přitom...

Češi na gumové medvídky nedají dopustit.
Češi na gumové medvídky nedají dopustit.

PRAHA – Želatinoví medvídci! Reklama slibuje, že jsou zcela bez tuku. Mnozí si myslí, že po nich nepřiberou. Chyba lávky! Po této oblíbené želatinové pochoutce se tloustne. Může za to cukr, který obsahuje především.


Každý Čech jich za rok sní v průměru 1,5 kg!

A co v medvídcích ještě najdete? A dají se něčím nahradit? Tady je několik faktů, které o gumídcích třeba nevíte...

1. Proč jsou gumové ovocné příšery tak oblíbené?
Gumoví medvídci a další želatinové sladkosti jsou velmi oblíbené – každý Čech jich za rok sní asi 1,5 kila. Jejich konzumenti si myslí, že zdravě mlsají, vůbec ale netuší, že želatinoví medvídci a jiné želatinové potvory jsou skutečnou kalorickou bombou! Jeden sáček gumových medvídků (cca 250 g) obsahuje téměř 78 kostek cukru!

2. Kolik energie nám dodají?
Ovocné gumové pochoutky tělu dodají ve 100 gramech asi 300 až 400 (kcal) – záleží i na dalších přísadách. Není tedy pravda, že se po nich netloustne. Když si neurčíte hranice, můžete po nich přibrat jako po jiných sladkostech.

3. Z čeho se ještě skládají?
Kromě glukózového sirupu a cukru obsahují ještě dextrózu, modifikované škroby, želatinu a okyselovače. Připočítejte k tomu ještě příchutě a barviva. Někteří výrobci želatinové dobroty obohacují ještě o vitaminy a stopové prvky.

Kliknutím zvětšete4. Jsou skutečně úplně bez tuku?
V zásadě ano. Ale pozor! Všechny sladkosti vyrobené ze želatiny jsou neprávem považovány za zdravé. Tloustne se po nich, a to kvůli zmíněnému vysokému obsahu cukru.

5. Dají se želatinové sladkosti něčím nahradit?
Kdo chce mít při mlsání klidnější svědomí, tak může želatinové dobroty nahradit těmi, které jsou vyrobeny z ovocných šťáv. Obsahují sice úplně stejné množství cukru, taky se po nich tloustne, ale neobsahují umělá barviva. Některé z těchto výrobků neobsahují ani umělé příchutě, ty pak mají barvu podle ovoce a mají i jeho chuť.

1 důvod proč je jíst!

Díky obsahu želatiny jsou prospěšné pro zdravý vývoj kloubů a kostí i pro růst nehtů.


Autor: (muf)
Foto Aha! – Martin Pekárek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.