Google Inc.: Když pracujete v pohádce... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Google Inc.: Když pracujete v pohádce...

Zaměstnanci Google v Silicon Valley: Není důležité, zda v práci stráví deset hodin, nebo dvě hodiny. Důležité jsou výsledky. A pro pohodlí pracovníků dělá jejich zaměstnavatel všechno...
Zaměstnanci Google v Silicon Valley: Není důležité, zda v práci stráví deset hodin, nebo dvě hodiny. Důležité jsou výsledky. A pro pohodlí pracovníků dělá jejich zaměstnavatel všechno... (Profimedia.cz, archiv, www.popluhar.com)

SILICON VALLEY/PRAHA – Každý by chtěl pracovat pro firmu Google International. Jejich personální oddělení je zavaleno tisíci životopisů denně. Není se čemu divit. Zaměstnance si tu hýčkají jako v bavlnce a během pracovní doby si můžete jít zaplavat do firemního bazénu nebo si schrupnout v pohodlném křesle – vše zadarmo.

Každý by chtěl pracovat pro firmu Google International. Jejich personální oddělení je zavaleno tisíci životopisů denně. Není se čemu divit. Zaměstnance si tu hýčkají jako v bavlnce a během pracovní doby si můžete jít zaplavat do firemního bazénu nebo si schrupnout v pohodlném křesle – vše zadarmo.

Po serveru Youtube koluje video, jak to v takovém ústředí firmy vypadá. Film je plný usměvavých zaměstnanců, skoro to vypadá, že se vám zdá nádherný sen, ze kterého se probudíte. Kdepak, vše je pravda – alespoň v ústředí firmy, které se nachází v kalifornském Mountain View. Kromě nadstandardních platů mají zaměstnanci k dispozici i servis, o kterém se zdá málokomu.
„O podmínkách ve firmě Google koluje spousta historek. A všechny jsou pravdivé,“ potvrzuje inženýrka Petra Popluhárová, první »česko-slovenská« zaměstnankyně ve firmě.

O pohodlí zaměstnanců se stará firma už od rána. Do práce je zadarmo dopraví autobusy vybavené Wi-Fi sítí. Zaměstnanci se vůbec nemusejí nechat něčím rozptylovat. Pokud si pořídíte auto s hybridním pohonem, dostanete na něj od Googlu příspěvek 5000 dolarů (asi 95 000 Kč). O vaše auto se pak starají firemní automechanici – umyjí ho, vymění olej. Stačí jen říct. Firma se postará o všechny vaše potřeby, které by vás mohly během dne »přepadnout«.

Máte hlad? Nejbližší automat s jídlem a pitím od vás není dál než 50 metrů. Najdete v nich různé druhy nápojů a všechno možné jídlo od suši až po švestkové knedlíky. Přímo v areálu najdete i 11 restaurací, které vám každý den před polednem pošlou denní menu. Vše je zadarmo.

Je to vůbec možné? Je. „V Google se zaměstnancům věnuje velká pozornost,“ popisuje Petra Popluhárová. „Pořád se u nás mluví o tom, co je »Googly«, a co ne. Zaměstnavatel opravdu může mít velký vliv na to, zda lidi chodí rádi do práce, nebo ne. Když se někomu něco nelíbí, hned se o tom diskutuje a několik lidí pracuje na řešení. Také nevím, co jsou to nedělní deprese...“

Pokud se rozhodnete zhubnout, i s tím vám váš zaměstnavatel pomůže. Tak jako v Česku většina zaměstnavatelů přispívá na stravenky, tady dostanete příspěvek na osobního trenéra ve firemním fitcentru. Můžete si tam zajít i na masáže. Bazén v areálu je úplně zadarmo. Pokud vás během dne přepadne únava, můžete si chvilku schrupnout v pohodlném křesle. Váš pes vám může v práci dělat společníka. Pokud vás popadne hravá, můžete se spolu s ostatními kolegy vyřádit třeba v bazénku plném kuliček nebo na volejbalovém hřišti. Zaměstnanci mají k dispozici i horolezeckou stěnu. Z kanceláře do kanceláře se přemísťují na motorových koloběžkách. Ochotné a stále usměvavé recepční vám zajistí lístky do kina, do divadla nebo na koncert. O nic se nemusíte starat. Zaměstnanci mají zadarmo nejen lékařskou péči, knihovnu, holiče, čistírnu, ale děti mohou odložit do firemní školky. Kojící matky si mohou dítě nakojit v příjemné místnosti nedaleko své kanceláře. Nikdo se ani nestará o to, v jakém oblečení do práce dorazíte. Nikdo vám také nemluví do toho, kdy a jak chodíte do práce.

To vše můžete využívat, pokud si »svou židli« udržíte. Nikdo vás nekontroluje. Jak dlouho jste v práci, to zaměstnavatele nezajímá, ale musíte mít výsledky. Na začátku každého čtvrtletí si každý zaměstnanec stanoví své nejbližší cíle (je lépe je nadsadit) a snaží se jich dosáhnout. Na konci čtvrtletí pak sám sebe ohodnotí.

Kdo pracuje v Google Inc.
  • Průměrný věk zaměstnanců: Cca 28 let.
  • Platy zaměstnanců: Standardní pro Silicon Valley, průměrná mzda se ročně pohybuje kolem 140 tisíc dolarů (cca 2,4 mil. Kč). Měsíčně tedy cca 200 tisíc Kč.
  • Kdo tu může dělat: Google přijímá i zaměstnance bez praxe. Ale musejí mít kvalitní vzdělání a dostatek kreativity.
  • Poměr muži/ženy: Vychází to zhruba půl na půl.
  • Kdo tu pracuje: Čerství absolventi univerzit z různých koutů světa. Ale třeba také Vint Cerf, zakladatel internetu.
  • Co všechno je zdarma: Myčka aut, výměna oleje, kadeřník, masáž, lékař, zubař, posilovna, výlety, jídlo (i pro matky po porodu), příspěvek na koupi hybridního vozu.
  • Kam posílat životopisy: Na emailovou adresu jobs@google.com. Pokud si tedy věříte. Denně na ni přijde přes 1000 žádostí.
Jak se stát zaměstnancem Google?
Petra: Jde to i z Česka!

Personální oddělení ve firmě Google má opravdu napilno. Každý den sem dorazí tisíc životopisů s žádostí o práci. „Musíte mít kvalitní vzdělání. A trochu štěstí,“ říká Petra Popluhárová (27), rodačka z Žiliny. V centrále Google v Silicon Valley pracuje podle serveru iDnes už tři roky. V roce 2004 se stala prvním československým inženýrem ve firmě. Teď už tam je »Čechoslováků« několik. Tedy jasný důkaz, že šanci má opravdu každý...

  • Co Petra konkrétně dělá:
    Stará se o československou verzi Google. Spolupracovala na programu, který odstraňuje překlepy českých a slovenských uživatelů.
  • Jak vypadá její pracovní den:
    Do práce chodí mezi 10. – 11. hodinou ráno. Dopoledne čte maily, pak ji čeká porada. Po ní následuje oběd. Odpoledne programuje, následuje další porada. Kolem sedmé hodiny odchází do fitness centra, na večeři a domů.
  • Jaké měla vzdělání, než se dostala do Google:
    Čtyři roky studovala na Fakultě řízení a informatiky v Žilině. Pak na univerzitě v Santa Clara. Anglicky mluvila plynule, v Praze získala certifikáty SAT a TOEFL.
  • Jak vypadalo její přijetí:
    Ozvali se jí tři dny poté, co poslala svůj životopis. Pak následovala řada pohovorů. S personalistkou, pak postupně se šesti inženýry. Celý proces od kontaktu po nabídku práce trval čtrnáct dní.
  • Co musí umět:
    Programovací jazyky Java, C++, Python, bash, XSLT, XML, XHTML, XPATH, JSP, mySQL, atd.
  • Jak často se setkává s majiteli Google Sergejem Brinem a Larrym Pagem (každý má majetek ve výši 18,5 miliardy dolarů, podle magazínu Forbes jim patří 26. příčka v žebříčku nejbohatších lidí světa):
    I několikrát denně. Má kancelář na stejném poschodí jako oni, setkávají se i na poradách.
  • Jaká je její pracovní doba:
    „Nekontroluje se, kolik času kdo stráví v práci. Někdo tam je celý den, někdo pět hodin. Důležité jsou výsledky. Flákači by tu dlouho nevydrželi,“ popisuje Petra.
  • Co si ještě jako zaměstnanec dopřává:
    Každý rok se jezdí na firemní výlety, např. do Disneylandu. Také může navštěvovat různé zájmové kroužky (potápění, tance salsa, squash, tenis, atd.), karetní hry, bazén.
  • Může si brát do práce psa?
    Může. „Když nevyrušuje kolegy. Já mám fenku. Ona to většinou prospí. Občas ji vezmu na poradu. Nebo na procházku do parku.“
  • Co jí na Google nejvíc vadí:
    „Že musím bojovat se slabostí pro dezerty. Když máte na vybranou z desítek dezertů, těžko se odolává,“ říká Petra.

Výhody v českých firmách

Podmínky pro zaměstnance v českých firmách se za poslední roky výrazně zlepšily. Podle odborníků za to může nedostatek kvalifikovaných pracovníků. A tak se je firmy snaží nalákat na všemožné benefity. Jaké? A kde? Tak například...

ČEZ
(elektrárenský gigant; Česko)

Na co mají zaměstnanci mj. nárok:
Příspěvek na penzijní připojištění a na životní pojištění až 8000 Kč ročně, přispěvek na rekreaci a rekondici až 8000 Kč ročně, příspěvek na stravování, bezúročné půjčky na stavební účely, příspěvek při narození dítěte od 2000 Kč, příspěvek k 50. narozeninám až 70 000 Kč.

Škoda Auto
(výrobce aut; Ml. Boleslav)

Na co mají zaměstnanci mj. nárok:
Příspěvek na stravování, bezúročné půjčky na byt, zvýhodnění při koupi soukromého osobního vozu, zdarma jazykové a rekvalifikační kurzy, zdarma očkování proti chřipce. Slevy na masáže, rehabilitace a rekondiční kurzy. 13. plat.

OKD
(producent černého uhlí; Ostrava)

Na co mají zaměstnanci mj. nárok:
Penzijní připojištění, příspěvky pro děti a rekreaci do 2000 Kč, horníci z dolů mohou využít rekondičních a rehabilitačních služeb.

Drinks Union
(výrobce piva; Ústí n. Labem)

Na co mají zaměstnanci mj. nárok:
Částečně hrazené stravování, příspěvky na penzijní a životní pojištění, sociální výpomoc zaměstnancům při živelní pohromě nebo havarijní katastrofě. Reklamní trička. U některých zaměstnanců hradí pojištění odpovědnosti za škodu. Vzdělávací kurzy. Slevy na firemní výrobky (alkohol).

ICOM
(dopravce; Jihlava)

Na co mají zaměstnanci mj. nárok:
Stabilizační benefit v hodnotě 50 tisíc Kč, příspěvky k životnímu pojištění, na stravování, jazykové kurzy, výhodné tarify na mobilní telefony, příspěvky na dětskou rekreaci, odměny při životním nebo pracovním jubileu. Bezplatné cestování ve firemních autobusech pro zaměstnance i celou jejich rodinu a zvýhodněný nákup například pohonných hmot nebo pneumatik.


A jak se v Google Inc. pracuje?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.