Oldřich Kříž o Janu Křížovi: Můj syn mě nechal upálit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Oldřich Kříž o Janu Křížovi: Můj syn mě nechal upálit!

Otec a syn Oldřich a Jan Kříž jsou parťáci nejen na pódiu, ale i v životě.
Otec a syn Oldřich a Jan Kříž jsou parťáci nejen na pódiu, ale i v životě. (Foto: Aha! – Zbyněk Pecák, archiv Jana a Oldřicha Kříže, Divadlo Kalich, DJKT Plzeň)

Říkává se: „Jaký otec, takový syn“, výjimky však potvrzují pravidlo. 
I když Jan Kříž (30) září na divadelních prknech, ve skutečnosti je tichý a přemýšlivý – ne nadarmo mu v dětství říkali Hamlet. Jeho táta, původně operní zpěvák Oldřich Kříž (55), je ale pravý opak. Má v sobě kus exhibicionismu a předvádí se rád. I když jsou každý jiný, oba jsou parťáci, kteří se na sebe můžou spolehnout. A oba patří k hvězdám muzikálu. 
V tom se ale táta pro změnu učil od syna…

Oldřich Kříž (55)

Původně operní zpěvák má na svém kontě řadu významných barytonových rolí – zpíval Dona Giovanniho, Macbetha i Rigoletta, řadu let byl sólistou opery v Českých Budějovicích a v Národním divadle v Praze, hostoval však po celém světě. Nyní exceluje v pražských muzikálech (Mamma Mia, Ať žijí duchové, Antoinetta) a je úspěšným režisérem. Liberecký rodák pochází z divadelní rodiny, jeho maminka Jana Hanusová byla operní pěvkyní, tatínek Oldřich Kříž režisérem. Se svou ženou Danou má dvě děti – syna Jana (30) a dceru Veroniku (33), díky níž je dvojnásobným dědečkem. Nyní žije v Praze.

Jan Kříž (30)

Muzikálový zpěvák a herec, jeden z nejvýraznějších talentů současnosti, je dvojnásobným držitelem ceny Thálie. Narodil se v Liberci, vyrůstal v divadelním prostředí v Českých Budějovicích, v Brně studoval Střední školu uměleckých řemesel a scénografii na JAMU. Účastnil se jedné z řady Československé Superstar (15. místo) a reality show Robin Hood – Cesta ke slávě, kterou vyhrál, a navíc zde potkal svou budoucí ženu Marii Blahynkovou (27), s níž se loni oženil. Září v hlavních rolí v Divadle Kalich, hostuje v Liberci či Českých Budějovicích, se svým tátou spolupracuje na inscenacích jako scénograf či kostýmní výtvarník.

Již několikrát jste se v muzikálu potkali na jevišti, i když táta je původně operní zpěvák. Jaké bylo to první setkání?

OLDŘICH: „Bylo to v Kladivu na čarodějnice. To byl první muzikál, co jsme dělali spolu. Honza byl v roli faráře, který mě, jako děkana Lautnera, nechal na konci upálit.“

JAN: „To byl jeden z mých záporáků, ten byl dobrý…“

OLDŘICH: „Pro mě to byla obrovská zkušenost a vlastně jsem ji zvládal jenom díky němu. Muzikál se prostě zpívá jinak než opera. Tenkrát mi Honza strašně moc pomáhal. A já zjistil, že by mě muzikál moc bavil. Naštěstí se mi do něj teď otevřely dveře.“

Můžeme vás někde vidět na jevišti spolu?

OLDŘICH: „Momentálně jen ve Zpívání v dešti v Budějovicích, ale v Praze ne.“

JAN: „Ono je to taky tím, že já si hodně držím svou domovskou scénu, Divadlo Kalich, málokdy v Praze hostuju mimo ni.“

Celý rozhovor si můžete přečíst v tištěné verzi Nedělního Aha!



Přečtěte si
-bello-
4. 5. 2016 • 14:19

ararat ty budešč tak dlouho loudit o přes hubu, že ti nějaká Markéta Somerová fakt vyhoví ! Zejména, když tady čas od času zase vyhodíš svou ostravskou adresu

ararat
4. 5. 2016 • 08:05

teriyaki 02. 05. 2016 06:52 -bello- 01. 05. 2016 10:16 mekanik 01. 05. 2016 08:47 3v1 Markéta Sommerová&Ela Anrow na FB

-bello-
1. 5. 2016 • 10:16

Starý Kříž by se měl ostříhat, pár dlouhých chlupů na hlavě nevypadá fakt bohémsky, ale nechutně..Nosit o 2 čísla větší společenskou košili coby sportovní jen aby zakryl panděro je taky trapný!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.