Jak se v Česku vyšetřují vraždy! K čemu je 2., 3. nebo 9. oddělení? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak se v Česku vyšetřují vraždy! K čemu je 2., 3. nebo 9. oddělení?

Seriálové 1. oddělení vede Josef Korejs, ztvárněný Miroslavem Hanušem (uprostřed v červeném svetru).
Seriálové 1. oddělení vede Josef Korejs, ztvárněný Miroslavem Hanušem (uprostřed v červeném svetru). (Foto pro Aha! – ČT/Petr Čepela)

Seriál Případy 1. oddělení sledovalo před týdnem rekordních 1,89 milionu diváků. Televizní příběhy jsou inspirované skutečnými případy pražské »Mordparty«. V Praze ale zločiny zdaleka neřeší jen slavné 1. oddělení. Deník Aha! přináší pohled na to, jak pražská kriminálka funguje.

To, že 1. oddělení pražské kriminálky vyšetřuje mordy ví díky slavnému seriálu v Česku už skoro každý. Co se ale dělá s loupežemi, znásilněními, krádežemi aut, nebo prodáváním drog?

Devět oddělení
„Na pražském policejním ředitelství fungují odbory obecné a hospodářské kriminality. Tu obecnou řeší celkem devět specializovaných oddělení,“ popsal policejní mluvčí Tomáš Hulan. Kriminalisté jsou specialisté na loupeže, mravnostní delikty, trestné činy na majetku i na pátrání po osobách. Jak ale bylo naznačeno i v seriálu Případy 1. oddělení, rozdělení je složitější. Kromě policejního ředitelství totiž řeší kriminalitu i jednotlivé policejní obvody.


Praha na čtyři části
Jak to funguje, když je nahlášený případ vraždy? „Okamžitě vyjíždí uniformovaní policisté z místního oddělení. Poté k případu vyráží výjezdová skupina z obvodu, metodický dozor ale už od počátku mohou dělat kriminalisté ze 7. oddělení na krajském ředitelství, tedy z Krajské stálé výjezdové skupiny. Jejich přítomnost může zjednodušit eventualitu, že  by si případ později přebírali,“ vysvětlil mluvčí. Obvody jsou v Praze čtyři a označují se I., II., III. a IV. I na nich pak fungují jednotlivá oddělení kriminálky.

Kdo co řeší?
1. oddělení – vraždy
2. oddělení – loupeže
3. oddělení – mravnostní delikty
4. oddělení – krádeže aut
5. oddělení – majetkové delikty
6. oddělení – pátrání po osobách a věcech
7. výjezdová skupina
8. drogové delikty
9. protiextremistické oddělení
Kapsa tým je speciální
Obdobné rozdělení, jaké je na pražském policejním ředitelství, je i na dalších ředitelstvích v ostatních českých krajích. Stejně je kriminálka rozdělená i na čtyřech pražských obvodech. Pouze některé z nich mají navíc speciální Kapsa týmy. Ty se zabývají bojem s kapsáři, kteří operují skoro výhradně v centru Prahy, nebo v obchodních centrech. Bojovat s kapsářskými gangy je těžké. Kapesní krádeže jsou totiž jediné případy, jejichž počet v Praze stále roste. Loni jich bylo 8309.

Zásahovka na nejhorší grázly
Pod vedením pražského policejního ředitelství jsou i další speciální útvary, které mohou působit na celém území hlavního města a v případě potřeby i mimo něj. Jedním z nich je i zásahová jednotka (dříve Rota zásahu – ROZA). Ta je nasazována proti nebezpečným pachatelům a na tyto zásahy je speciálně vycvičená. Za sebou už má tisíce zásahů proti vrahům, lupičům i vyděračům.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.