Major Zeman slaví 40! O hlavní roli byla rvačka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Major Zeman slaví 40! O hlavní roli byla rvačka!

Fotografie
Fotografie (internal)

Je tomu právě 40 let, co měl na televizních obrazovkách premiéru kontroverzní seriál Třicet případů majora Zemana. Dodnes vzbuzuje emoce. Zatímco někteří ho považují za unikátní a mistrně odvedenou filmařskou práci, jiní ho odsuzují kvůli tendenčnímu námětu. Tak či tak, Zemanovy případy se rychle dostaly do diváckého povědomí, a když se seriál vysílá, má dodnes velice slušnou sledovanost.

Boj o majora
Původním adeptem na hlavní postavu Zemana byl slovenský herec Štefan Kvietik, kterého prosazoval původní autorský tandem Jaroslav Šikl – Oldřich Železný. Režisér Jiří Sequens měl však o představiteli majora jiné představy. „Táta měl v hlavě Radka Brzobohatého. Měl s ním výbornou zkušenost ze slavného dramatu Atentát,“ prozradil režisérův syn Jiří. Jeho otec se s Brzobohatým sešel a během jedné schůzky byli domluveni. Jenže kvůli účinkování v komediálním dramatu Všichni dobří rodáci a Kachyňově psychologickém filmu Ucho dostal Brzobohatý od soudruhů stopku a Sequens musel hledat jinde.

Brabec si roli vyběhal...
A svou šanci podle lidí blízkých režiséru Sequensovi vycítil Vladimír Brabec. Často k němu domů přicházel s lahví vína a u dobrého pití žádal, aby hlavní roli svěřil právě jemu. Dramaturgie ovšem uvažovala také o Petru Kostkovi. „Pan Brabec tátu pozval do divadla na představení Cyrano z Bergeraku, kde byl opravdu skvělý, takže se nakonec rozhodl pro něj,“ dodal. Brabec však dodnes vidí zákulisí majora Zemana jinak. „K roli jsem přišel ohromně jednoduše, tak jako dnes, když mi někdo zatelefonuje, že má pro mě nabídku. Tenkrát se ozvali z Československé televize. Nechal jsem si vyložit, o jakou roli jde a koho bych měl hrát. Od první chvíle jsem byl nápadem nadšen,“ uvedl k tomu Brabec.

To, že přebral roli kolegovi Brzobohatému, prý nevěděl. Na druhou stranu, ve slavném trezorovém Uchu měl hrát místo Brzobohatého zase naopak on. Sequens ale na Brzobohatého trpěl a bylo mu líto, že se jejich dohoda kvůli tlaku televize nakonec neuskutečnila. A tak mu vydupal alespoň roli agenta Bláhy. Na »záporáka« komunisté kývli, jenže nakonec musel režisér stejně jeho postavu nechat rychle zmizet. Bláha byl totiž příliš oblíbený…

Přečtěte si
rita20
25. 1. 2016 • 09:23

Právě naopak! Filmy z konce 70. a 80. let jsou super Proto je televize stále vysílají dokola, protože mají sledovanost. Naopak škváry, které se točily po revoluci (kromě pár výjimek - např Pelíšky), upadly v zapomnění.

jiriforman
24. 1. 2016 • 23:28

Ono se nedalo dívat ani na samotného ochlastu a bl*ba Havla, natož na ty jeho slátaniny.

anka
24. 1. 2016 • 23:13

opakuji se hlavne proto, ze dneska vysila televize 24 hodin a na nekolika kanalech najednou - takze neni toho tolik co hrat. Nase kinematografie pred valkou byla na skvele urovni, po unoru sla z kopce, v 60 letech bylo natoceno nekolik dobrych filmu, a pak uz to slo z kopce rychle, najdete si na youtube nejaky filmy z 80 let - na to uz se vubec neda koukat.

dzambulka007
24. 1. 2016 • 17:55

Zeman měl také skvělé herce.

lahny
24. 1. 2016 • 14:27

Je zajímavé, že všichni modří ptáci vyskakují, že seriály a filmy z let socialismu jsou poplatné době a přesto je všechny televize donekonečna opakují (jak se tenkrát Železný na Nově dušoval, že "MAJORA ZEMANA" NIKDY!!!!, že je to komunistický seriál a v této době ho protočily už všechny televize). Pročpak neopakují hry Havla, když byl přece zakázaný a jeho hry také (je natočená Audience a Zahradní slavnost). Nebude to tím, že na jeho hry se NEDÁ koukat a jelikož televize koukají na sledovanost a na tyto hry by nikdo nekoukal (a tudíž by nebyl ani příjem z reklam), tak se všechny televize BOJÍ zařadit tyto bláboly do svých programů?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.