Začíná nový seriál s názvem ZAVAŘUJEME. Dnes: Borůvkové dobroty
Přelom července a srpna je časem, kdy v lesích i na zahradách dozrávají borůvky.
Ať už si je nasbíráte sami, nebo je koupíte, určitě si budete chtít část téhle tmavomodré dobroty uchovat. Máme pro vás recepty, jak si připravit borůvkový kompot, výborný džem, a dokonce i likér. Vyzkoušejte je!
Borůvkový kompot
● na 1 litr vody potřebujeme 600 gramů cukru
Borůvky důkladně zbavíme nečistot (ponoříme je do studené vody, aby nám všechny nečistoty vyplavaly), otrháme zbylé stonky a nakonec je pomocí sítka omyjeme.
Okapané borůvky vkládáme do jednotlivých zavařovacích sklenic, vždy je trochu sklepneme. Vodu svaříme s cukrem, necháme zchladnout na teplotu 70 °C a zalijeme jím borůvky. Sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme při teplotě 85 °C 12 až 15 minut podle velikosti sklenic
Borůvkový džem s broskvemi
● na 500 gramů borůvek potřebujeme 4 broskve
● 250 gramů želírovacího cukru
● můžeme přidat i 50 mililitrů rumu
Borůvky propláchneme a v hrnci prudce povaříme. Broskve ponoříme na několik vteřin do vroucí vody, ihned je přelijeme studenou vodou a oloupeme. Rozpůlíme, vyjmeme pecky a dužninu nakrájíme na dílky.
Přidáme k borůvkám a dále vaříme. Postupně za stálého míchání přidáme cukr a rum, vaříme, až směs zhoustne. Džem nalijeme do vyhřátých skleniček a zavíčkujeme. Sterilujeme cca 25 minut při 85 °C.
Borůvkový likér
● na 2,5 litru borůvek potřebujeme 500 gramů cukru
● 15 g celé skořice
● 15 g hřebíčku
● 650 ml žitné
Borůvky dobře rozmačkáme a necháme 3 dny v chladnu. Pak z nich vymačkáme šťávu, kterou dáme ještě na 1 den do chladna. Připravenou šťávu smícháme s cukrem, hřebíčkem a skořicí a vše povaříme. Do vychladlé scezené šťávy vmícháme lihovinu a vše nalijeme do lahví, které dobře zazátkujeme.
Borůvková marmeláda
● na 1 kilogram borůvek potřebujeme 100 ml vody
● 500 gramů cukru
● ½ lžičky kyseliny citronové
● 1 balíček Pektogelu
Borůvky přebereme, nasypeme do širšího hrnce, podlijeme vodou a za občasného míchání rozvaříme. Potom k nim do hrnce přidáme cukr, opět přivedeme k varu, povaříme a přidáme Pektogel společně s kyselinou citronovou.
Horkou tekutou marmeládu vlijeme do vymytých a vysušených skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme částečně vychladnout. Pak obrátíme zpět a uchováme do chladu.
Dobrá rada!: Jak na skvrny od borůvek?
Při trhání, zpracování či konzumaci borůvek se vám dozajista zbarví ruce a dost možná se na vašem oblečení objeví skvrna. Co s tím? Ruce si očistěte citronovou šťávou, oblečení potřete alkoholem nebo ho namočte do kyselého mléka a pak vyperte obvyklým způsobem.
Zítra: Maliny