Potraviny proti rakovině: Rajčata jsou na prostatu!
Vědecké studie ukázaly, že riziko vzniku rakoviny prostaty je o plnou jednu třetinu nižší u těch mužů, kteří pravidelně konzumují rajská jablka. Ať už syrová nebo ve formě rajského protlaku či kečupu.
Muži, kteří konzumují desetkrát či vícekrát za týden nějaký produkt z rajčat, měli nižší výskyt – o 34 procent – vysoce zhoubných, invazivních rakovin prostaty ve srovnání s těmi, kdo jedli produkty z rajčat pouze dvakrát týdně. Důvodem je zřejmě vysoká hladina antioxidantů v rajčatech.
Smažená rajčata na zázvorových bramborách (pro 4 osoby)
Pro smažení:
- 6 sušených rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g hovězí sekané
- 1 vejce
- 2 lžíce rozmarýnu
- sůl
- pepř
- 3 lžíce olivového olej
Pro přílohu:
- 4 sladké brambory
- 4 cm čerstvého zázvoru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup: Sušená rajčata namočte do horké vody, pak nakrájejte na malé kousky. Z masa, cibule, česneku, vejce, koření a menšího množství oleje vytvoříte směs pro tvorbu masových kuliček. Do těch přidáte kousky rajských, které pak osmažíte.
Rajčata můžete servírovat se zázvorovými bramborami. Zázvor nakrájejte, lehce orestujte na pánvi, přidejte asi půl centimetru tlusté kousky brambor a nechte 10 minut dusit pod pokličkou. Osolte a opepřete.
Proč pomáhají?
Rajčata obsahují barvivo lykopen, které je téměř desetkrát účinnější při ochraně buněk než beta-karoten obsažený v mrkvi. Více prospěšného lykopenu obsahuje protlak (29,3 mg/100 g) než stejné množství čerstvých rajčat (0,9 – 4,2 mg/100 g).
Na lykopen jsou bohaté i meloun nebo papája. Chrání hlavně plíce, děložní sliznici, prostatu a žaludek.