Silvestrovská veka podle Ládi Hrušky!
Silvestrovská párty má za pár hodin začít a vy jste právě zjistili, že jste zapomněli koupit veku na chlebíčky. Takovou chybu lze snadno a chutně napravit. »Novácký« kuchařský experimentátor Láďa Hruška () má řešení v podobě domácí veky. Stačí pár surovin, dvě hodiny a máte doma výtečnou domácí veku, kterou vás hosté pochválí. Dobrou chuť a hodně štěstí v roce 2015.
Silvestrovská veka podle Ládi Hrušky!
Potřebujete:
2 ½ hrnku hladké mouky, ¾ kostky droždí, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 1 hrnek vody
Postup:
1. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zalijeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek.
2. Přilijeme olej, sůl a vodu. Ručně vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout.
3. Těsto rozdělíme do tří částí, vyválíme z nich tři válečky. Necháme je ještě 20 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem.
4. Pak veky ještě potřeme olivovým olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 20 minut dozlatova.