Tažení pro McDonald´s pokračuje: Kde zavírají teď? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tažení pro McDonald´s pokračuje: Kde zavírají teď?

McDonald´s má v Rusku trable.
McDonald´s má v Rusku trable. (Profimedia.cz)

Tažení ruských úřadů proti jídelnám americké sítě McDonald's - jen v Moskvě už zavřely čtyři restaurace a desítky dalších v metropoli i jinde podrobují kontrolám - vyvolalo na ruskojazyčných sociálních sítích vlnu vtipů.

"Když si přišli pro Chodorkovského, McDonald´s mlčel. Když si přišli pro Navalného, McDonald´s mlčel. Teď si přišli pro McDonald´s...," napsal jeden z vtipálků v narážce na nedávnou minulost, kdy si někdejší nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij odpykal deset let za mřížemi. Opoziční předák Alexej Navalnyj byl zatím odsouzen podmíněně.

Zatímco úřady se při zavírání jídelen ohánějí hygienickými předpisy, blogeři podle serveru newsru.com přišli s originálnějším vysvětlením: režim prý popudila "extremistická hesla" hlásaná v podniku jako "Svobodnaja kassa!" ("Volná pokladna!").

Jiní tipují, že prý Kreml rozlítila reklama na hamburger s parmazánem, který se pro Rusy stal symbolem nedostupného západního zboží, zakázaného Vladimirem Putinem.

"Dav hladových Moskvanů už bere McDonald´s útokem a skanduje 'Pryč s Putinem!" hlásala zpráva na Twitteru, která pro mystifikaci využila historický snímek s impozantní frontou z dob otevření první americké jídelny v ještě sovětské metropoli. Pozornější čtenáře zarazilo, že by Moskvané nosili beranice i v srpnu.

Zdaleka ne všichni ale americké restaurace oplakávají. "Když se země stane úplně civilizovanou, jako první krok vyhodí McDonald´s!" hlásá na svém blogu expertka na fitness Jelena Miroová, jako protiváhu k reklamní tezi, že prý McDonald´s přichází jako první do země, v níž vznikají příznivé podmínky pro podnikání. Prý sovětští předci propadli chuti "odhryznout si kousek demokracie" asi jako Papuánci kouzlu skleněných korálků, ale to přeci neznamená, že by se v Sovětském svazu dalo podnikat - a vůbec je záhodno krotit choutky "symbolu kolonizátorského kapitalismu".

Do smíchu asi není jen 37.000 ruských zaměstnanců sítě, ze tří čtvrtin studentů. "Když si chci promluvit s humanitně vzdělaným člověkem, tak mu řeknu: 'Chickenburger a kolu!'," napsal moskevský večerník v sérii vtipů "na rozloučenou" s McDonald´s. Prý to bývalo nejlepší místo pro oznámení rozchodu s děvčetem: nikde žádné ostré nože, ani vidličky, ani porcelánové nádobí a vždy se tu dalo schovat za tlouštíka.

Nezávislá rozhlasová stanice Echo Moskvy označila "občanskou válku s McDonald´s" za začátek agónie, překročení Rubikonu. Prý Rusko, když už nemá pořádné páky na Západ, tak si počíná jako malý uličník, a není divu, že si všichni ťukají na čelo. "Poslouchej kluku, za chvilku ti dospělí ukážou postýlku a začnou Tě pořádně léčit. Tvého tatínka už jednou takto vyléčili. Medicína od těch dob udělala veliký pokrok, a tak se uzdravíš rychleji," předpověděl komentátor.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.