Cyklista se při pádu napíchl na řídítka: Už zkouším chodit, ale bolí to! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Cyklista se při pádu napíchl na řídítka: Už zkouším chodit, ale bolí to!

Rentgen naštěstí neukázal vážná vážná poranění.
Rentgen naštěstí neukázal vážná vážná poranění. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

 V rukou rentgenové snímky a v očích odhodlání usednout znovu na kolo. Tak deník Aha! zastihl včera v příbramské nemocnici Bronislava Procházku (43) – cyklistu, kterému při závodech na Orlíku řidítka od bicyklu probodla stehno.

„Na cestě byla šotolina, někomu ze závodníků ustřelil zadek a srazili jsme se. Já jsem spadl přímo na řídítka a myslím, že na mě ještě dopadl někdo jiný,“ popisoval Aha! zraněný cyklista. Jak byl v šoku, vůbec si nevybavuje, že by cítil nějakou bolest. „Začal jsem to cítit až tady v nemocnici,“ tvrdí.
Ušetřená tepna

Než dorazili zdravotníci, starala se o zraněného kolegu jedna ze závodnic. „Měl jsem štěstí v neštěstí. I když mi řidítka projela stehnem, jsem moc rád, že mi neporanila žádnou cévu, tepnu nebo šlachu,“ oddychl si. Rána prý vůbec nekrvácela. „Už jsem se zkoušel projít, ale nejde to, pořád to ještě bolí,“ přiznal.

Probodnutá ruka
Bronislav Procházka má s podobným zraněním už jednu nepříjemnou zkušenost. „Jednou se mi při pádu řídítka zabodla do paže. Tehdy to byly klasické rohy,“ popisoval amatérský závodník. Pokud nenastanou žádné komplikace a rána se bude dobře hojit, mohl by Bronislav jít už ve čtvrtek z nemocnice domů.



Záchranář Bořek Bulíček: Měl obrovské štěstí
„Někdy se stane, že i po vážném úrazu rány nekrvácejí. Svalovina prostě oteče a sama zastaví krvácení. To se stalo i cyklistovi, který si propíchl spodní část stehna. Může mluvit o obrovském štěstí. Řídítka minuly šlachy, kost i hlavní tepnu.“

Aha! radí: Jak reagovat
1)    Ihned zaškrtit ránu proti vykrvácení

2)    Zafixovat předmět tak, aby se nehýbal a nezpůsobil další zranění

3)    Předmět nevytahovat! Výjimku tvoří předměty zapíchnuté v dýchací trubici, které brání dýchání. Ale i tady musí být člověk opatrný.

4)    Uložit zraněného do stabilizované polohy nebo tak, aby se postižený cítil co nejlépe

5)    Volat záchrannou službu 155

6)    Po celou dobu komunikovat s poraněným


Další kuriózní případy

1) Američan Nicholas Holderman (17 měsíců) upadl při hraní na klíče a ty mu pronikly skrz oční důlek až do mozku. Lékařům se naštěstí podařilo klíče vyoperovat, aniž by poškodili mozek nebo zrak.

2) Osmnácticentimetrový vrták projel muži nejen okem, ale i celou hlavou. Ani tento hrozivě zraněný naštěstí nebude mít doživotní následky.

3) Isidro Mejia (39) pracoval jako dělník na stavbě. V dlouhé chvíli si hrál s nastřelovací pistolí na hřebíky, a to se mu vymstilo. Celkem 5 hřebíků uvízlo v jeho hlavě, šestý v krku. Jen zázrakem přežil.

4) Liu Cheonga (11) v Číně kamarád trefil šípem, který projel oční jamkou. Vážně vypadající uráz dopadl dobře. Šíp jen zázrakem těsně minul mozek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.