Zkušenost nezaměstnaného Čecha (21): Dva roky sháním práci, všude chtějí praxi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zkušenost nezaměstnaného Čecha (21): Dva roky sháním práci, všude chtějí praxi!

Michal rozumí počítačům. Jenže jako ajťáka ho nikde bez praxe nevezmou.
Michal rozumí počítačům. Jenže jako ajťáka ho nikde bez praxe nevezmou. (Foto Aha – Zbyněk Pecák)

Už téměř před dvěma lety dodělal školu, ale sehnat práci je pro něj problém. „Nemáš praxi, tak máš smůlu. Tohle mi všude tvrdí,“ popsal Aha! Michal Jeník (21) z Oskořínka na Nymbursku.

Vystudoval průmyslovku, obor informační technologie. „Mohl bych dělat »ajťáka«. Ovšem všude, kde se ptám, tak chtějí zkušenosti. Jenže kde je mám proboha nabrat, když jsem vylezl ze školy?“ kroutí hlavou Michal.
Když v Česku neuspěl, odjel do Anglie dělat au pair. „Staral jsem se o kluka s autismem. Vrátil jsem se a znovu zkouším najít práci,“ vypráví mladík, který má i další zkušenosti s handicapovanými dětmi.

Pomáhá s nimi v nymburském centru pro postižené, ale jen jako dobrovolník. Mrzí ho, že ho musí živit rodiče. „Vůči nim je to blbý. Nikdo mi ale nedá ani korunu. Na úřadě práce mi řekli, že bych musel mít oddělané dva roky, abych měl nárok. Je to začarovaný kruh,“ líčí svoji situaci. Každý den projíždí inzeráty, ale slovo praxe je zaklínadlo... „Asi se budu muset zase vrátit do Anglie,“ zoufá Michal.

Autor:  kon

Přečtěte si
mrazkova@tiscali.cz
28. 5. 2019 • 05:35

Bohužel je to tak... Možná by měl někdo upravit to známé rčení na "bez praxe nejsou koláče." Mně se také dlouho nedařilo sehnat žádnou práci právě kvůli tomu, že jsem měla málo praxe. Nakonec jsem hledání vzdala a rozhodla se raději vydat cestou vlastního podnikání. Jsem za to moc ráda. Teď mám svou vlastní offshore firmu, kterou jsem si založila s pomocí http­s://ww­w.iof­fsho­re.cz/ a nemohla bych být spokojenější.

w.mojko
11. 3. 2014 • 08:47

je to nespravodlivé svinstvo a vydieračstvo, viem-ale čo tak skúsiť získať prax za minimálnu mzdu, v krajnom prípade ponúknuť nejakej počítačovej firme (načas) prácu zdarma? ako dovod uviesť získanie praxe. Je to stále lepšie, ako byť doma, nepracovať, tým pádom strácať nadobudnuté vedomosti (každý človek zabúda) a žiadna šanca na získávanie nových poznatkov. Právnici,absolventi VŠ, bežne takto robia, pokiaľ si chcú vykazovať prax u renomovaných právnikov.Ale potom majú pri získávaní zamestnania a finančného ohodnotenia oveľa vačšiu výhodu oproti iným uchádzačom. Naviac, firma, v ktorej zdarma praxujú, ho rada po čase zamestná (pokiaľ je dobrý,snaživý a potenciálny)

jyoti
13. 2. 2014 • 09:45

Dělat ajťáka, nikdo Vás nechtějí. Nemáte praxi. Kdo Vám brání si praxi dělat sám? Dokázat, že něco umíte? Víte kolik seniorů by chtělo rozumět PC, něco vysvětlit, něco v PC naistalovat apod. ? Proč si neuděláte nabídku, kterou roznesete lidem do schránek s telefonním číslem. Když pomůžete někomu s PC, doporučí Vás někomu dalšímu známému. Člověk musí jen chtít.

prroud
12. 2. 2014 • 21:34

Moc toho o ty "minuly" dobe evidentne nevis chlapce! Uz se prestavam divit tomu kam to republika "dotahla",jestli v ni je vic takovejch jako jsi ty,po precteni tvyho zpusobu mysleni,zrejme takovy pytlici sedej i ve vlade,ja mel za to ze pachaj vlastizradu za uplatky,ale ona to zrejme bude jak vidim misto vycuranosti spis jen obycejna lidska blbost

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.