Potraviny už zdražily! Odhad byl 8 %, realita až 13 %! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Potraviny už zdražily! Odhad byl 8 %, realita až 13 %!

Guvernér ČNB Miroslav Singer
Guvernér ČNB Miroslav Singer (ČB)

Chléb, jogurty, maso, sýry... To vše zdražilo o více než pět procent, brambory dokonce o neuvěřitelných 13,81 procenta! Důvod? Listopadové oslabení koruny vůči euru Českou národní bankou.

„Zdražili jsme v jednotkách procent. Důvodem je intervence České národní banky,“ potvrdila pro Aha! mluvčí společnosti Ahold Judita Urbánková. A její slova všichni tvrdě pociťují. Jen centrální bankéři jsou v klidu. „Normální rodina utratí tak třicet tisíc korun měsíčně, ta chudší asi 20 tisíc měsíčně. Opatření se u ní promítne tak, že si koupí zboží v hodnotě o 200 korun méně, což si při vší empatii myslím, není žádná strašlivá rána,“ řekl guvernér ČNB Miroslav Singer.

1914464:gallery:true:true

Přečtěte si
gabcakovamatinka
22. 5. 2014 • 19:41

A bude ještě huř!!! Mysleli si, že lidé budou víc utrácet a opak je pravdou....bežný člověk je rád že je rád. Zaplatí účty, jídlo....a jinak hledá co je kde levné, pár korun má nasysleno na horší časy a to taky ne každý. Co tak snížit platy poslancu, pana guvernéra, sáhnout na odměny nebo je alespoň snížit? Peňez by rázem přibilo!

ferdinand6
25. 1. 2014 • 00:16

Ach jo, kde jsou ty časy rozumného Tošovského a Tůmy. ČNB je prostě stát ve státě. Ale, že se nám ten Singer pěkně vypapal, jako podsvinčátko...

vlamore
23. 1. 2014 • 23:56

..naprostá pravda!!!A nemá to týrání a ožebračování konec!!Smějí se nám blbcům drze do obličeje už 24 let!!!

frannes
23. 1. 2014 • 19:19

Krok ČNB není samozřejmě jen prací pana Singera ale celé bankovní rady. Neznám přesně odpovědnost a odvolatelnost těchto pánů (jmenuje je president) , myslím ,že takováto zásadní rozhodnutí by měla být konzultována s vládou (ovšem plnohodnotnou s důvěrou parlamentu) a měly by se brát v úvahu všechny dopady na různé sektory ekonomiky, výrobu, export, dovoz a také na různé skupiny obyvatelstva.Všichni nemají příjem 20-30 000 kč, jsou i důchodci, zdravotně postižení, lidé na různých dávkách.Bylo řečeno ,že toto opatření má donutit populaci uvolnit naspořené peníze do spotřeby, přemýšlel někdo nad tím ,že jsou i lidé kteří jedou na doraz, staří lidé mají někde pár tisíc na poslední chvíle (pohřby, kremace) a ty nepustí. V televizi jsme viděli příběhy nešťastných žen (samoživitelek) které v důsledku opoždění výplaty dávek riskují exekuce , nemají na jídlo pro sebe a své děti , mají začít prodávat nábytek nebo sebe...Řada lidí si drží jisté úspory protože se bojí o práci, zvýšení nájemného , cen energií apod. Důchodci dostali slavnostně přidáno celých 30-60Kč, takže opatření ČNB toto přidání šmahem smazalo.Potraviny kromě nájmů a energií pro ně představují hlavní výdajovou položku, nekupují tablety, 3Dplasmy, drahá auta, šperky, nechodí po rautech a do vybraných restaurací, nemají ani na divadla a sportovní utkání, musí jim stačit televize a radio.Když hodíte tomahawk směrem dopředu a při návratu ho nechytíte tak Vám může dát pěkně pře nos a to se stalo, nevíme zatím co to udělalo tam vpředu (export, import) ale vzadu to mnozí už pocítili a není asi ještě konec.Takové kroky by neměly zýviset na pár vyvolených ale je spustit až na základě odhadu dopadů na každého druhého, zvláště na ty nejslabší,nejzranitelnějš í, přemýšlejte...

baronessa
23. 1. 2014 • 14:15

To nepůjde. Člověka, kterého vzali do Dvorany slávy židovstva, nemůžou odvolávat z jakékoliv funkce, to by nevypadalo chytře.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.