Firma 33 dospělým a 20 dětem v Nových Dvorech zavřela kohoutky: 15 dnů bez vody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Firma 33 dospělým a 20 dětem v Nových Dvorech zavřela kohoutky: 15 dnů bez vody!

Už jsme z toho všichni vystresovaní, konstatoval Stanislav Malík (43).
Už jsme z toho všichni vystresovaní, konstatoval Stanislav Malík (43). (Foto Aha! – Slávka Červená)

Být den bez vody je hrůza. A co teprve, když voda v bytech neteče půl měsíce. V Nových Dvorech na Uherskohradišťsku to zažilo 12 rodin. Kohoutky jim kvůli majiteli domu utáhly Slovácké vodárny a kanalizace.

Ve dvou starých bytovkách bydlí 33 dospělých a 20 dětí. Nejmladšímu je devět měsíců. Stanislav Malík (43) je jeden z mála, který si byt 2+1 odkoupil. Bydlí v něm s maminkou (74), sestrou (33), jejím manželem (36) a dvěma dětmi (3 a 7).  „Situace je vyhrocená. Bez vody to nejde. Naše rodina vše poctivě platí, dluhy nemáme. Majitel domů ale dluží Slováckým vodárnám,“ řekl Malík.

Nájemníkům se snažili pomoci radní v Kunovicích. Poslali tam cisternu a vyjednali sprchování a praní v Charitě. „Pro pitnou vodu si jezdíme na městský úřad nebo taháme denně 10 balíků z obchodu. Pro užitkovou se musí do potoka,“ dodal Malík.

„Denně vozíme 30 až 40 litrů. Leze to do peněz,“ potvrdil Pavol Pecha (36), otec tří dětí. Obyvatelé chtěli demonstrovat, vodárny naštěstí vodu pustili. „Majitelé nemovitosti dluh 132 tisíc uznali. Dohodli jsme se na dvanácti splátkách,“ vysvětlil ředitel vodáren Lubomír Trachtulec (51).

Proč majitel nezaplatil?
„Mnozí tam nebydlí legálně a spotřeba vody je mnohem vyšší než inkasujeme na nájmu. VaK nám ale poslal najednou fakturu až po 19 měsících! Tolik peněz najednou nemáme a hned jsme žádali splátkový kalendář. Ale odmítly a vodu odpojili. Až byl rozruch, tak na splátky přistoupily,“ řekl jednatel vlastníka Ital Roberto Bidoia.

Za rok desítky případů

*„Tak odstrašující případy nejsou časté. Za rok necelá desítka. Jediná schůdná cesta je dohoda,“ místopředseda Sdružení nájemníků ČR Jan Vozárik.

*„Pokud lidé poctivě platili, museli by uhradit částku z vlastního ještě jednou a pak ji vymáhat soudně na majiteli nemovitosti,“ říká Vozárik.

*„Při dlouhodobém jednání se také může jednat o trestný čin pro poškození zdraví a lze podat trestní oznámení,“ dodal Vozárik.

Sdružení nájemníků ČR radí v jakýchkoliv oblastech týkajících se bydlení. Informace najdete na www. son.cz

Advokát radí, co dělat
Co dělat, když vypnou vodu? „Jde o vztah vlastníka a příslušného dodavatele. Je-li problém, nájemce nebo vlastník bytu se musí obrátit na vlastníka nemovitosti a žádat, aby prokázal, zda dodavateli za vodu platí. Pokud neplatí, je nutné svolat jednání za účasti nájemců, vlastníků nemovitostí a dodavatele. Obec nemá k tomuto pravomoci, ale rovněž by měla řešit zájmy občanů,“ říká advokát Antonín Blažek.





Autor: 

Přečtěte si
prroud
26. 1. 2014 • 11:13

Jestli na tohle nemame adekvatni zakony,jsme BURANI!!!

prroud
26. 1. 2014 • 11:11

Nechapu co resite,v cvilizovanejch krajich nesmis ohrozit zakladni zivotni podminky cloveka,dluh-nedluh !!!! Nesmis vypnout elektrinu a vodu,v zime ani plyn! Jen u nas veli financni buh za kazdou cenu! Zaloval bych vodarnu za primy ohrozeni zdravi myho a mejch deti! Dluhem nici zivot neohrozuju,zhorsenim zivotnich podminek uz ano,a to primo!

janapi
25. 1. 2014 • 12:50

Dement/ka budeš asi Ty! V článku je psáno-že byt si dokonce koupili....platí tedy pouze poplatky! Nemůžeš házet všechny do jednoho pytle-najdou se i výjimky a dle fotek, je kolem domů i v domě celkem čisto. Není to jako v Chánově ....!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.