Michal Joška: Rozhodl jsem se porazit osud! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Michal Joška: Rozhodl jsem se porazit osud!

Někdo na mě kouká skrz prsty, protože jsem Rom. Co by chtěli, abych se nechal přeoperovat na Michaela Jacksona? směje se Michal.
Někdo na mě kouká skrz prsty, protože jsem Rom. Co by chtěli, abych se nechal přeoperovat na Michaela Jacksona? směje se Michal. (Richard Veselý)

„V životě jsem neměl štěstí, ale nevzdám to!“ rozhodl se Michal Joška (22) z Prahy. A ze všech sil se snaží dostat »nahoru«. Přestože strávil dětství v dětském domově a pak ho šoupli do zvláštní školy, dodělává si nyní vzdělání a sní o práci záchranáře.

Michal se narodil sociálně slabé rodině se sedmi dětmi. Jako dítě si prožil peklo. „Táta byl asi největší alkoholik, co jsem v životě viděl. Co si pamatuju, vždycky mě bil, už odmalička,“ popsal. Protože se narodil s rozštěpem patra, považovali ho v rodině za mentálně postiženého. „Táta mě prý po narození nechtěl ani vidět, zakryl si oči. Nakonec mě dali do děcáku,“ prozradil Michal, který se nyní se svou rodinou nestýká.

Přestože je Michal nadprůměrně inteligentní, v dětském domově ho poslali do zvláštní školy. Prý byl zaostalý. „Když jsem pak vyšel z děcáku, vůbec jsem nevěděl, co mám dělat. Jeden čas jsem bydlel i v Armádě spásy. Naštěstí jsem potkal lidi z neziskovky Na půl cesty, kteří mi pomohli,“ popsal Michal. V té době se rozhodl, že nepříznivý osud porazí. „Teď studuji střední zdravotnickou školu, při tom pracuji s postiženými lidmi. Až odmaturuji, chtěl bych vystudovat na záchranáře. Můj sen je létat s leteckou záchrankou,“ dodal Michal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.