Opilec unesl letadlo! To přistálo v Praze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Opilec unesl letadlo! To přistálo v Praze!

Ruské letadlo muselo nouzově přistát v Praze Ruzyni. Na palubě byl únosce!
Ruské letadlo muselo nouzově přistát v Praze Ruzyni. Na palubě byl únosce!

PRAHA – Na pražském ruzyňském letišti včera dopoledne nouzově přistálo letadlo Airbus 321 ruské společnosti Aeroflot, které se pokusil jeden z pasažérů Jevgenij Dagajev (32) unést.


Byl opilý, rval se a hrozil, že má výbušniny a letadlo vyhodí do povětří. Také žádal, aby letadlo, mířící z Moskvy do Ženevy, změnilo kurz do egyptské Káhiry. Posádce se ho ale nakonec podařilo za pomoci cestujících zpacifikovat. Při incidentu nikdo nebyl zraněn...

Na palubě bylo v té chvíli 170 lidí. Když začal Dagajev řádit, rozhodl se pilot nouzově přistát v Praze. Už před tím ho začala ve vzduchu doprovázet dvojice českých vojenských stíhaček Gripen. Letadlo pak zastavilo mezi starým a novým letištěm v Ruzyni, v bezpečné vzdálenosti 1,5 km od nového terminálu.

K letadlu se okamžitě sjely hasičské vozy, záchranka, policie. Ještě než ale letadlo v Praze přistálo, podařilo se posádce a cestujícím opilého únosce zneškodnit. Posádka mu spoutala ruce i nohy. Kapitán pak na palubu povolal české policisty, kterým narušitele předal. Ještě před výslechem ale Dagajeva ošetřil lékař, protože měl drobné oděrky na rukou.

Kliknutím zvětšeteZda bude opilý pasažér obviněn z trestného činu únosu, či jen z výtržnosti, nechtějí zatím české úřady předjímat. Podobnou situaci zatím nikdy neřešily, vše navíc komplikuje to, že se incident odehrál na palubě ruského letadla, tedy na území cizího státu. Dagajev v letadle cestoval i s osmi příbuznými, mezi nimi byly i tři jeho děti.

Pyrotechnici následně prohledali letadlo, žádnou výbušninu ale na palubě nenašli. Zbylí cestující byli odvezeni do tranzitního prostoru ruzyňského letiště. „Všichni jsou v pořádku a nic jim neschází,“ řekla deníku Aha! mluvčí letiště Eva Krejčí. Správa letiště dala lidem noviny, jídlo, pití a poslala k nim psychologa. „Kdy cestující odletí, záleží na policii, až je všechny vyslechne,“ dodala Krejčí. V pohotovosti je proto i cizinecká policie, a to pro případ, že by se ze strachu některý z cestujících rozhodl zůstat v České republice.

Další únosy na našem území

● V říjnu 1991 unesl učeň (17) z Nových Zámků na Slovensku letadlo ČSA Tu 134-A na lince z Bratislavy do Prahy. V letadle bylo 30 lidí. Po přistání únosce propustil cestující, část posádky a požadoval milion marek a odlet přes Paříž do Libye. Po 16 hodinách vyjednávání se vzdal policistům.

● V prosinci 1999 se libanonský únosce pokusil zmocnit letadla německých aerolinií Lufthansa, které letělo z Prahy do Düsseldorfu s 19 cestujícími na palubě. Libanonec požadoval trochu nesmyslně přistání v Düsseldorfu, tam totiž letoun v souladu s letovým řádem směřoval. Po přistání se nechal zatknout německou policií. Lékaři pak zjistili, že trpí duševní chorobou.


Autor: (ab)
Foto Aha!: Petr Novotný a ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.