Česká pirátská plachetnice La Grace: Ztroskotala ve Španělsku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Česká pirátská plachetnice La Grace: Ztroskotala ve Španělsku!

La Grace po ztroskotání u španělských břehů.
La Grace po ztroskotání u španělských břehů. (www.lagrace.cz, Facebook)

Plakal a klel by i proslulý pirát Jack Sparow! Unikátní česká pirátská plachetnice La Grace, kterou parta nadšenců postavila jako repliku historické lodi z 18. století, ztroskotala ve Španělsku. Posádka teď přemýšlí, jak 120 tunový kolos dostat do hluboké vody.

Plachetnice v pátek za silného větru a metrových vln splula z kotvy a uvízla na mělčině. Příliv navíc dřevěnou krasavici nebezpečně zasypává pískem. Posádka, která loď za cca 35 milionů korun dva roky vlastnoručně stavěla, je z celé události otřesena.

„La Grace je zhruba ve 20 stupňovém náklonu na levoboku. Loď ohledáme pod vodou, abychom zjistili rozsah škod. Hledáme nyní i cestu, jak 120 tunový trup lodi dostat na hloubku,“ popsal Dan Rosecký z La Grace. Ten také věří, že se plachetnici podaří přes zimu opravit a v létě bude loď znovu brázdit vlny Středomoří. O plavbu na lodi, v níž ubytování vyjde na 8 až 14 tisíc korun za týden, je totiž obrovský zájem.


Víte, že...

...konstrukce plachetnice La Grace navazuje na plány, které v roce 1768 vydal švédský admirál Fredrik Henrik af Chapman?

...z jeho plánů vychází všechny konstrukce replik historických plachetnic z 15. až 18. století?

...La Grace byla spuštěna na vodu 5. prosince 2010 po necelých 2 letech stavby?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.