Spory sousedů v paneláku - Milan Brož (29) z Prahy: Měl jsem ze života peklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Spory sousedů v paneláku - Milan Brož (29) z Prahy: Měl jsem ze života peklo!

Milan Brož
Milan Brož (Aha! – Karel Kopáč)

To nebylo sousedské soužití, to byl horor! S takovým pocitem ještě dnes vzpomíná Milan Brož (29) na dobu, kdy žil v bytě na pražském Proseku. Byteček byl příjemný, ale bez protihlukových stěn a pancéřových dveří se v něm žít nedalo. A to kvůli sousedům, kteří věděli, jak svému okolí udělat ze života peklo.

„Když jsem se tam nastěhoval, tetelil jsem se blahem. Cítil jsem se tam velmi dobře. Jenže jsem se trefil do času dovolené mých sousedů. Když se po týdnu vrátili odněkud z Bulharska, hořce jsem zalitoval, že jsem podepsal nájemní smlouvu na rok. Odstoupit od ní se mi v tu chvíli zdálo komplikované. Po dvou měsících jsem to přehodnotil,“ říká Milan Brož.

Prvním signálem bylo nekonečné štěkání psa, který měl »boudu« oddělenou od Milanovy postele zřejmě jen tenkou stěnou. „To nebylo občasné zaštěkání, to bylo neustálé vytí,“ popisuje. Přestěhoval tedy ložnici do druhého pokoje. „Nic mi to nebylo platné. Sousedi byli často pryč a to jejich pubertální syn využíval k celonočním párty. Když jedna trvala druhou noc, zaťukal jsem, abych ho zklidnil. Otevřel mi jeho kamarád, který nejspíš veškerý volný čas tráví v posilovně…,“ vzpomíná.

To však byl jen začátek! Sousedův hafan se připomněl hovínkem u rohožky, do něhož Milan jednoho krásného rána šlápl. Dorostenec zase na sebe upozornil, když mu kolem, které táhl do bytu ve třetím patře, při neopatrné manipulaci poškrábal dveře.

„Snažil jsem se s nimi několikrát v klidu domluvit. Při mé třetí návštěvě byli už ale vulgární, tykali mi. Nevěděl jsem, jak dál. Zrušil jsem smlouvu a odstěhoval se,“ dodal muž, který o novém bydlení v Záběhlicích pěje jen samou chválu. Po předchozí zkušenosti se není čemu divit…

Renomovaný pražský advokát JUDr. Jan Černý: Někdy pomůže jedině soud!

Jakékoliv napětí mezi sousedy je lepší zklidnit dohodou, díky které ti hlučnější ohlídají tlačítko volume na hifi věži svého potomka, případně vyrovnají škody, které třeba nechtěně způsobí. V některých případech však dohoda patří kamsi do říše fantazie. Pak nezbývá než se obrátit na majitele domu, předsedu společenství vlastníků či družstva, dále na obecní úřad a v krajním případě na soud. Tak měl podle renomovaného pražského právníka JUDr. Jana Černého postupovat i Milan Brož. I když ten byl ve výhodě, byt mu nepatřil, neměl dlouhodobý pronájem a žil sám, nic ho vedle šílených sousedů nedrželo. Jak ale postupovat v jiném případě?

Hlasitý štěkot

Při posuzování sousedských vztahů se vychází z místních poměrů. Například štěkání psa je jinak posuzováno v panelovém domě a jinak na vesnici.

Pokud má někdo pocit nadměrného obtěžování hlukem, ať už jde o psa, nebo hudbu, a dohoda mezi sousedy, případně v rámci společenství vlastníků či družstva, není možná, potom je tyto sousedské vztahy schopen řešit obecní úřad.

Jestliže náprava nenastane ani poté, nezbývá než se obrátit se žalobou na soud. Vždy je ale lepší dohoda nebo ukončení sporu na úřadě. Soudy v těchto věcech totiž trvají poměrně dlouho.

Je třeba vědět, že ten, kdo neuspěje, je pak povinen hradit náklady. Částka soudních poplatků a nákladů řízení se bude pohybovat zcela určitě v tisících korun.

Poškrábané dveře

Poškrábané dveře je škoda, kterou můžete po tom, kdo ji způsobil, požadovat.

Je třeba ji ale vyčíslit a prokázat.

K prokázání toho, že ji způsobila konkrétní osoba, nestačí jen tvrzení. Je třeba mít na to např. svědky nebo kamerový záznam z chodby apod.

Pro vyčíslení škody by nejprůhlednější bylo, kdyby dveře opravil odborník a vystavil účet. Tento účet by měl dotyčný předložit tomu, kdo škodu způsobil. Pokud škodu neprokáže, není možné ji uplatňovat. Jeli prokazatelná a dotyčný ji odmítne uhradit, lze dát žalobu k soudu.

Většina škůdců, jednáli se o malé částky, hřeší na to, že poškozený žalobu nepodá, a tak odmítají platit.

Velký panelákový rádce

Jak řešit spory se sousedy?

Kdo by měl zaplatit způsobenou škodu?

Kam se obrátit o pomoc?

Byli jste vytopeni a nemáte pojistku?

Kdo mi opraví topení, které nehřeje?

Co s tím? Už zítra v Aha!

Výzva Aha! Máte konkrétní problémy se sousedy, majitelem domu či bytu a nevíte si rady? Napište na aha@ahaonline.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.