Jak zdravě hubnout? Spočítejte si tloušťku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak zdravě hubnout? Spočítejte si tloušťku!

Pomocí krejčovského metru zjistíte, zda vás obezita ohrožujena zdraví.
Pomocí krejčovského metru zjistíte, zda vás obezita ohrožujena zdraví. (Profimedia.cz, ara)

Jak je na tom člověk s nadbytečnými kilogramy, ukáže váha. Lékaři a výživoví poradci však při hodnocení stavu obezity používají hned několik různých vzorečků, aby stanovili co nejvhodnější postup, jak se špeků ve zdraví zbavit.

Třeba žena s objemnými stehny a rozložitým zadečkem je na tom lépe, než její kamarádka, která váží stejně a má nožky jako laň, ale pod tričkem se jí rýsuje »pivní pupek«. Spočítejte si sami, jak jste na tom. Stačí vám váha, krejčovský metr, tužka, papír a případně kalkulačka.

Obvod pasu

■ Právě ten je po hmotnosti nejjednodušším ukazatelem, že přibíráme či hubneme. Vypovídá o rozložení tělesného tuku, a tím i zdravotnímu riziku. Právě tuk uložený v oblasti břicha vede k vážným zdravotním komplikacím obezity, zejména chorobám srdce a cév, vzniku cukrovky!

■ Lékaři mnohdy tuto jednoduchou veličinu opomíjejí, své pacienty měří v pase jen desetina z nich.

■ Ženy – normou je 80 cm, o vysokém riziku se hovoří ve chvíli, kdy centimetr ukáže 88 cm a víc.

■ Muži – ti mají ideální pas 84 cm. Od 102 cm je vysoké riziko vzniku komplikací spojených s obezitou!

 

BMI – Body Mass Index

■ Nejpoužívanější metoda hodnocení tělesné hmotnosti.

■ Vypočítá se jako poměr hmotnosti a tělesné výšky na druhou. Spočítat si jej můžete podle vzorečku: BMI = hmotnost v kg : výška v metrech na druhou. Při hmotnosti 80 kg a výšce 1,75 m tedy BMI = 80 : (1,75 x 1,75), tedy 80 : 3,062 = 26,1. Vaše BMI 26,1 následně porovnejte s tabulkou ve fotogalerii.

■ BMI 25 a více představuje zdravotní rizika všech chorob souvisejících s obezitou jako např. onemocnění velkých kloubů – kolen a kyčlí, bolesti zad, vysoký krevní tlak, diabetes 2. typu, nemoci srdce a cév, dna a dokonce i některá zhoubná onemocnění – prsu, tlustého střeva a konečníku...

■ Pozor – hodnocení nadváhy podle BMI neplatí u těch, kteří cíleně budují svalovou hmotu a redukují tuk cvičením. U nich je tělesná hmotnost dána spíše vahou svalů než tuku, což je z hlediska prospěchu pro zdraví pozitivní.

Připraveno ve spoluprácis Aliancí výživových poradců ČR: www.aliance-vyziva.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.