Pohroma v Česku: Černí brouci jsou úplně všude! Mohou způsobit vážné zdravotní potíže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pohroma v Česku: Černí brouci jsou úplně všude! Mohou způsobit vážné zdravotní potíže!

Kvapník plstnatý
Kvapník plstnatý (pro Aha! – Jan Čada, ara)

Desetitisíce malých černých brouků vzaly útokem Česko! V Rackové u Zlína zažívají doslova hrůzné okamžiky podobné těm ze slavného hororu Alfreda Hitchcocka Ptáci. Jsou všude! Na zahradách kolem domů mají lidé černo a brouci berou ztečí garáže, kuchyně, obývací pokoje...

Naštěstí se nepotvrdily informace, že jde o šváby. Entomologové, odborníci na hmyz, ale varují, že když se jich člověk dotkne, naskáčou mu na kůži nepříjemné mokvající puchýře!

Brouček se jmenuje kvapník plstnatý a jsou to mladí jedinci. Napřed se jich objevily desítky, pak každý den víc a víc. „Máme je snad všude, na zahradě se nám černá trávník, tisíce jich jsou v bazénu, lezou na fasádu, je jich čím dál víc, manžel už je našel i v garáži,“ vypočítává nebývalou invazi malých černých brouků Ivana Pijáčková z Rackové.

Po stovkách a tisících je zametá na břehu bazénu, nabírá je a aniž by je hubila, vrací je přes plot na sousední pole. Odtamtud se zřejmě opět vracejí. Sousedé je mají už i v bytech...

Populace kvapníků prudce vzrůstá a pronikají i do pro ně netypického prostředí, jakým jsou domy a panelákové byty. K večeru nalétávají za světlem a tak se dostávají dovnitř. Navíc teď pro ně bylo úplně ideální počasí, mají rádi teplé noci a zdržují se v suchých či polovlhkých místnostech.

Odborníci ale varují: nedotýkejte se jich! „Pozor na ně! Pokud je naberete na ruku, vypustí sekret, za pár dnů může místo začít hnisat a léčba může trvat více než týden,“ upozorňuje entomolog Petr Skalička.

Jak se jich zbavit?

Milovníci přírody je nejspíš v rukavicích sesbírají a zanesou hodně daleko od domu.

Jinak pomůže běžná »chemie« dostupná v drogeriích, kupte sprej a brouky vystříkejte.

Víte, že...

...se živí převážně semínky z jahod, pampelišek, řepky, ale někteří odborníci tvrdí, že se může stát i všežravcem?

...kvapník plstnatý je 14 až 16 milimetrů dlouhý?

...je smolně černý s krovkami pokrytými hustými, krátkými žlutošedými chloupky? Nohy a tykadla má žlutočervené.



Přečtěte si
vlamore
7. 9. 2012 • 06:18

Blondýna???Nabere a hodí přes plot sousedovi????Snad není pravda,tele jedno!!!!

ivoadler
1. 9. 2012 • 11:02

venčit psa a dal jsem se do řeči nebo spíš on se mnou, s dalším pejskařem. Postěžoval si, že na jeho psa lezou takový malý černý potvory. Že by kvapníci? Na článku mě zaráží jedna věc. Nikde se nepíše o tom o tom, že by se brouci měli hubit. My se z tý ochrany přírody jednou poserreme.

quonex
1. 9. 2012 • 05:36

jsou nejlepší.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.