Je libo šálek dobré kávy? Tři recepty od mistra ČR Adama Neubauera! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Je libo šálek dobré kávy? Tři recepty od mistra ČR Adama Neubauera!

Barista roku 2012 Adam Neubauer z pražské Café Lounge se jako mistr ČR v přípravě kávy zúčastní v polovině června mistrovství světa ve Vídni.
Barista roku 2012 Adam Neubauer z pražské Café Lounge se jako mistr ČR v přípravě kávy zúčastní v polovině června mistrovství světa ve Vídni. (Aha! – Petr Novotný)

Pokud jste milovníky dobré kávy, její nezaměnitelné vůně a příjemných chvil spojených s její konzumací, zbystřete pozornost. Máte jedinečnou možnost své pocity ještě umocnit.

Jak kávu správně připravit vám totiž poradí osoba nejpovolanější, mistr republiky v její přípravě a Barista roku 2012 Adam Neubauer (26). Pro čtenáře Nedělního Aha! vybral tři metody přípravy kávy, které si bez větších problémů můžete doma sami vyzkoušet.

French Press

Je oblíbená metoda přípravy kávy, jejíž historie sahá až do napoleonské Francie. Princip je založen na přímé extrakci kávy s následnou filtrací přes kovové sítko. Při přípravě vždy používejte čerstvě namletou kávu a vodu správné teploty (93 – 94 °C; cca 1 minutu po varu). Po stlačení pístu okamžitě přelijte do připravených šálků nebo skleněné konvičky.

Příprava: Potřebujeme 30 g nahrubo namleté kávy a 475 ml vody. Poté, co se voda dostane do varu, ji necháme asi 1 minutu odstát. Kávu nasypeme do nádoby s pístem a zalijeme vodou. Po 2 minutách můžeme kávu zamíchat pro zlepšení extrakce. Po dalších 2 minutách, celkově tedy po 4 minutách, stlačíme sítko až na dno a kávu přelijeme do jiné konvičky nebo přímo do šálků.

Moka Express

Přístroj na bázi klasického italského překapávače zná u nás snad každý. Princip přípravy kávy je stejný, přístroj je vyrobený z nerez oceli.

Příprava: Naplňte spodní nádobu po rysku. Hladina nesmí být výše, než je bezpečnostní ventil. Do trychtýře dejte kávu. Kávu nepěchujte silou! Trychtýř vložte do spodní nádoby. Do vrchní nádoby nasaďte filtrovací víčko a gumičku. Horní i spodní část kávovaru pevně k sobě přišroubujte. Kávovar položte na plotýnku odpovídající velikosti kávovaru. Na plynovém sporáku nesmí plameny přesahovat dno kávovaru. Po pár minutách začne z trubičky do horní nádoby probublávat káva. Káva je hotová ve chvíli, kdy je horní nádoba naplněna a kávovar přestane vydávat bublavý zvuk.

Clever Dripper

Doopravdy chytrá metoda přípravy filtrované kávy, která spojuje hlavní přednosti French Pressu a porcelánových filtrů Hario V60. Pomocí patentovaného ventilu snadno ovlivníte délku louhování kávy ve filtru. Společně s přístrojem Clever Dripper (plastovým trychtýřem) doporučujeme používat kvalitní papírové filtry. Před samotnou přípravou filtry vždy důkladně propláchněte horkou vodou.

Příprava: Po promytí filtru nasypeme do přístroje 30 g kávy a zalijeme 500 ml vody, ohřáté asi na 93 – 94 °C. To je asi 1 minutu po varu. Po 2 minutách postavíme přístroj na konvičku nebo hrníček. Patentovaný ventil se sám spustí a káva začne sama přetékat do připravené nádoby.

Přečtěte si
Josef124
21. 1. 2021 • 20:58

My si s manželkou vaříme kávu z kávovaru, takže nepotřebuji žádný recept a každý den máme dobrou kávu, která nás nezklame . Nikdy jsem nechápal, v čem jsou tak výjimečné profesionální kávovary, ale od té doby, co jsme si jeden takový koupili vloni k Vánocům z http­s://ww­w.at­fornax­.cz/k:­483/ka­vova­ry-a-kavomlynk/ , tak už to chápu. Lepší kávu bych si nedal ani v kavárně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.