Skutečný život? Paní Hana (60): Maso? Jen v neděli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Skutečný život? Paní Hana (60): Maso? Jen v neděli!

10:00 - Paní Čermáková se chystá nakupovat. V reklamních letácích hledá slevy na potraviny, z nichž by mohla navařit hromadu dobrého jídla.
10:00 - Paní Čermáková se chystá nakupovat. V reklamních letácích hledá slevy na potraviny, z nichž by mohla navařit hromadu dobrého jídla. (Aha! – Karel Kopáč)

Šetřit, šetřit a jenom šetřit! Nepsaného zákona, který vláda v současné době ještě vyostřuje, se musí držet téměř každý český důchodce. Platí to i pro Hanu Čermákovou (60). Také ona dvakrát obrátí každou korunu, než ji použije na to, co není pro život nezbytné. Není vůbec divu, její důchod činí 8008 korun.

„Ceny prakticky všeho rok od roku stoupají, obzvlášť teď s Kalouskovými škrty. To se ale nedá říct o penzích. Když jsem šla do důchodu, dostávala jsem 6560 korun. Po deseti letech mi ho tedy navýšili jen o 1448. To snad ani není třeba komentovat,“ uvedla bývalá kuchařka.

„Mám štěstí, že mám manžela. Dosud se živí jako řemeslník. Nemá sice nijak mimořádný plat, ale když se uskromníme, dá se přežít. Být sama, zřejmě bych živořila,“ řekla.

Dvaatřicet let se držela svého oboru, vařila v luxusních pražských hotelech i ve školních jídelnách. Na gurmánské specialitky, jaké někdy pod jejíma rukama vznikaly, může ale jen vzpomínat.

„Doma navařím i na několik dní. Když si promýšlím, co budu nakupovat, neobejdu se pochopitelně bez reklamních letáků se slevami,“ popisuje, jak vzniká menu u Čermáků. „A stále dražší maso si můžeme dopřát jen o víkendu,“ dodává matka tří již dospělých dětí a babička.

S manželem žije v rodinném domku v Úhonici nedaleko Rudné u Prahy, kam musí jezdit na všechny nákupy, ale také třeba pro léky, autobusem. Cesta pochopitelně není zdarma…

Vaření ve velkém, nákupy ideálně v době slev, oblečení ve vietnamských obchodech. Obvyklý recept seniorů, jak vyžít s »almužnou« za léta práce. Podívejte se na příkladu Hany Čermákové, jak vypadá typický nakupovací den českého důchodce.

Skutečný život



Přečtěte si
pikanteria
21. 3. 2012 • 18:50

Uz me stve jak furt rvou. Vim pracovali,ale ted maji almuznu. Ale pokud je neco ve sleve,tak jsou u toho hned duchodci. Potom jsou schopni uslapat druhe,jen aby se na ne dostalo. Maji staly prijem,ale my pracujici, nemame jistotu zda budeme mit prijem vzdy.

alicesyko
21. 3. 2012 • 10:04

Já si myslím, že když jsou dva důchodci s příjmem,tak to není tak zlé. já jsem na ostravsku pracovala 14 let za plat čistého 8300 k tomu 2 děti.Manžel taky nic moc nevydělal.Přežila jsem. Milá paní, máte větší důchod než já plat.

winterfreshka
21. 3. 2012 • 08:48

Zdatná důchodkyně je dnes pro některé zaměstnavatele dobrá síla,co kdyby si místo válení a hořekování našla nějakou brigádu????

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.