Regulační poplatky u doktora: Kdy je neplatit! A pozor, lze je i získat zpátky... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Regulační poplatky u doktora: Kdy je neplatit! A pozor, lze je i získat zpátky...

 (Profimedia.cz)

Třicet korun za recept, třicet korun za návštěvu lékaře, sto korun za den v nemocnici. Když jde jen o občasné výdaje, tak to rozpočet snese. Máteli ale vážné a časté zdravotní problémy, můžete kvůli regulačním poplatkům přijít »na buben«. A když je nezvládáte hradit včas, stanete se třeba i obětí exekuce!

Naštěstí existují výjimky, díky nimž se můžete placení vyhnout, nebo si nechat něco vrátit. Aha! pro vás připravilo 7 otázek a odpovědí, díky kterým zjistíte, jak na to!

Kdo nemusí platit regulační poplatky?

Každý, kdo pobírá dávky v hmotné nouzi. Musí se ale prokázat rozhodnutím, oznámením nebo potvrzením o dávce, kterou mu vydá jeho úřad. Jde o tzv. potvrzení v hmotné nouzi. Pozor! Nesmí být ale starší než 30 dní. Musíte si jej proto stále obnovovat.

Co když si potvrzení zapomenu doma?

To už je individuálně na každém lékaři a nemocnici. Obecně platí, že pokud potvrzení nemáte, nemáte právo na osvobození od regulačního poplatku. Bude vám tedy naúčtován a nebude vratný. Jestli vás ale doktor zná, může vám prostě poplatek prominout a nechat si ukázat potvrzení až jindy. A jestli vyšetření není akutní, můžete si ho odložit, a na příští termín přijít s potvrzením.

Když dávky pobírám, ale potvrzení nemám, můžu dostat peníze zpětně?

Ano. Vystavit potvrzení o nouzi trvá až 60 dní a platí i zpětně. Jestli jste v této době zaplatili regulační poplatky a schovali si poukázky, můžete o vrácení peněz požádat v nemocnici, kde jste je zakoupili.

Jsem v domově důchodců, ale dávky neberu. Odpustí mi něco?

I tehdy vám mohou odpustit regulační poplatky, hlavně ten »stokorunový« za den hospitalizace. Ten totiž nemusejí platit lidé, kteří bydlí v domovech se zdravotním postižením, domovech pro seniory a dalších podobných zařízeních ústavní péče. Ovšem jen za podmínky, že by jim po jeho uhrazení nezbylo měsíčně alespoň 800 korun, respektive 15 procent příjmu.

Přečerpal jsem tzv. ochranný roční limit. Jakou potřebuji k vrácení peněz žádost a kam ji mám poslat?

Roční ochranný limit je maximální částka, kterou můžete za poplatky ročně vydat. U dospělých je to 5000 korun, u dětí a důchodců 2500 korun. Nepočítají se sem ale poplatky za den v nemocnici. Žádnou žádost o vrácení nikam zasílat nemusíte, pojišťovna totiž vede evidenci sama a měla by vás automaticky zkontaktovat. Zdravotnické zařízení má povinnost jí posílat údaje o všech regulačních poplatcích a dalších doplatcích, které z vaší kapsy vybralo.

Kdy peníze dostanu zpátky?

Do šedesáti dnů po uplynutí čtvrtletí, ve kterém byl limit překročen. Pozor! Znamená to, že mezi dnem, kdy poplatky uhradíte, a dnem, kdy se vám vrátí, může uběhnout až pět měsíců.

Jak mi peníze pošlou?

Pokud pojišťovna zná číslo vašeho bankovního účtu, tak převodem. Pokud jej nezná nebo účet nemáte, přijde vám poštou složenka. Loni Všeobecná zdravotní spořitelna poslala »vratky« 431 tisícům lidí, dostali zpátky dohromady 385 milionů Kč

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.