Diktátor Muammar Kaddáfí: Dopaden a zabit! Celá Libye slaví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Diktátor Muammar Kaddáfí: Dopaden a zabit! Celá Libye slaví!

Rozstřílené tělo Muammara Kaddáfího naložené na voze. Schytal prý nejméně pět kulek do nohou, břicha i hlavy.
Rozstřílené tělo Muammara Kaddáfího naložené na voze. Schytal prý nejméně pět kulek do nohou, břicha i hlavy. (EPA, ara)

Konečně spadla klec! Libyjští povstalci ve spolupráci s NATO včera časně ráno dobyli Syrtu, ale především dopadli a zabili Muammara Kaddáfího (†69). Diktátora vytáhli z kanálu, do kterého v zoufalství zalezl, když jeho konvoj mířící ze Syrty směrem na západ zastavila raketa NATO.

„Nestřílet! Nestřílet!“ kvičel zbaběle z díry tyran, který nechal za 42 let vlády bez špetky slitování pozabíjet desetitisíce lidí. Teď nasypali kulky do něj – nejprve do nohou, pak i do břicha a hlavy!

O smrti diktátora přitom dlouho panovaly dohady. „Sdělujeme světu, že Kaddáfí zemřel rukou revolucionářů. Je to historický moment, je konec tyranie,“ potvrdil mluvčí Libyjské povstalecké rady (NTC), která řídí zemi.

Záhy vypukly po celé Libyi mohutné oslavy. První fotografie zkrvaveného Kaddáfího se objevily už kolem čtvrté hodiny odpoledne, ale nebylo jasné, zda je mrtev, nebo jen těžce raněn. Televize AlDžazíra potom přinesla záběry z mobilu, na nichž je vidět plukovníkovo mrtvé tělo, jak je vláčeno ulicemi dobyté Syrty.

Podle prvních verzí kladl odpor a byl zastřelen. Pak se ale kolem osmé večer objevilo na internetu video, které dokázalo, že Kaddáfí po zajetí žil. Celého od krve ho stáhli z dodávky a odvedli na popravu.

„Co zlého jsem vám udělal,“ mumlal sesazený vůdce, ale život si nezachránil. Tělo bylo pak z bezpečnostních důvodů odvezeno na tajné místo, zřejmě do mešity v Misurátě.

Mrtví jsou už i čtyři ze šesti Kaddáfího synů – dva (Chamis a Sajf alArab) zahynuli už dříve při náletech, včera bylo nalezeno tělo Mutasima. Večer navíc přišla zpráva, že byl zabit i Sajf al-Islám.

Minutáž dne, kdy našel libyjský tyran svou smrt

8:30 - Libyjský vůdce byl na útěku smrtelně zraněn. Nejprve schytal pár kulek do nohou, poté byl střelen i do hlavy a břicha.

11:05 - Kaddáfího rodiště Syrta padlo do rukou povstalců. Ti poté pročesávali domy a zběsile pátrali po Kaddáfího přívržencích.

14:45 - NATO potvrdilo, že zasáhlo konvoj s Kaddáfího druhy, kteří se snažili utéct ze Syrty. Libyjští bojovníci oznámili, že diktátora zatkli.

16:02 - První záběry muže, který připomíná Kaddáfího. Mrtvého jej jásající povstalci vláčeli ulicemi.

16:13 - Libyjští vůdci konečně ofi ciálně informovali USA o Kaddáfího smrti. Krátce poté zprávu potvrdil i libyjský premiér.

Vzestup a pád Muammara Kaddáfího

1942 – Narozen v Syrtě.

1966 – Ukončil studium vojenské akademie.

1969 –  V čele převratu svrhl krále a převzal moc v zemi.

1972 – V Číně chtěl koupit atomovou bombu.

1973 –  Vyhlásil »zelenou« revoluci, kterou si upevnil moc.

1977 –  Vyhlásil džamáhíríji (vládu lidové moci), stal se vůdcem.

1978 – Návštěva Prahy, dostal Řád bílého lva.

1988 –  Zničení letadla nad skotským Lockerbie (270 obětí), obviněna Libye.

1999 – Nabídl zničení libyjských zbraní hromadného ničení.

2001 – Odsoudil teroristické útoky na New York a Washington.

2009 – Dokončil sbližování s Evropou, návštěva Říma.

2011 – V únoru propuklo povstání, od března s podporou NATO. Tripolis padl 28. srpna, Kaddáfí zabit po dobytí Syrty 20. října.



Přečtěte si
lipno
23. 10. 2011 • 17:01

http://www.youtube.com/watch?v=opffiBC4VGY&feature=player_embedded

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.