Podzim se už přihlásil: Za týden se ochladilo o 20 °C! Na horách je bílo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Podzim se už přihlásil: Za týden se ochladilo o 20 °C! Na horách je bílo!

Luční bouda včera - Krajina se změnila k nepoznání. A teplota? –2 °C.
Luční bouda včera - Krajina se změnila k nepoznání. A teplota? –2 °C. (Aha! – Karel Kopáč, Martin Pekárek, ČTK/ Vít Šimánek, humlnet.cz)

Tak to je sešup! Ještě před týdnem jsme si v Česku užívali úžasných 27 stupňů a na mnoha místech padaly teplotní rekordy, včera nás naopak čekalo průměrně 7 stupňů, rozklepala nás zima a ze skříně jsme vytahovali čepice a šály. A není divu! Vždyť rtuť teploměru mnohde klesla až o 20 stupňů!

Vrcholy hor také pokryl první sníh. Na Luční a Labské boudě v Krkonoších naměřili první dva centimetry souvislé pokrývky. Sněžilo i na Churáňově na Šumavě či v Jeseníkách a také Beskydech.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové byl včerejší den teplotně podprůměrný až o 5 °C. „Naopak první říjnový týden nás potěšil průměrnými teplotami o 4 stupně vyššími, než je normál,“ popsala meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu, podle níž jsou tyto teplotní skoky pro náš organismus velmi nepříjemné.

„Výrazné ochlazení může negativně působit na starší občany. Při nedostatečném oblečení navíc snadno hrozí nachlazení. Velká oblačnost a ochlazení zvyšují také index ospalosti a únavy,“ dodala Honsová.

Meteorologové očekávají sněhové přeháňky i dnes. Po ránu nás také potrápí mrazíky. Rtuť teploměru dnes vystoupá nejvýše ke 13 °C. Na pokles teplot reagovaly i teplárny, které o tomto víkendu, o dva týdny později než loni, spustily topnou sezonu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.