Nejdelší štrúd v Česku: 10,47 m!

Na Jablkobraní v jihočeské Třeboni představili nejdelší jablečný štrúdl, jaký kdy byl u nás upečen. 10,47 metru dlouhý moučník upekla Kamila Baštýřová z Lomnice nad Lužnicí.
Na rekordní závin se spotřebovalo 11 kilo jablek, 7 kilo těsta a celý závin se ještě zahustil směsí z lískových oříšků.
„Oříšková směs je zlepšovák manžela, aby se štrúdl dobře obracel, i tak nám ale museli asistovat další dva lidé. Nejhorší bylo obracení, museli jsme dát pozor, aby se těsto neroztrhlo. Závin jsme pak pekli necelé tři hodiny v pekařské peci,“ popsala složitost pečení Baštýřová.
Platnost českého rekordu potvrdila i agentura Dobrý den, která vede databázi unikátních výsledků.