Staňte se králem houbařů! Tento čtenář vede! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Staňte se králem houbařů! Tento čtenář vede!

Tohle našel Jiří Ryšavý před několika dny.
Tohle našel Jiří Ryšavý před několika dny. (pro Aha! – Marek Lukeš)

Na houby jedině s nůší a na nějaké hledání zapomeňte! Stačí je prostě jen sbírat! Aspoň to tvrdí zapálený houbař Jiří Ryšavý, který Aha! pravidelně zásobuje svými úlovky. Včerejším výkonem se navíc stal hlavním kandidátem na krále houbařů!

Po první várce 150 hřibů v okolí chaty u Hostomic na Berounsku se pan Ryšavý znovu ponořil do berounských lesů a sám je z letošní úrody v šoku. „Na houby skutečně jedině s nůší. Nic podobného se mi ještě nikdy nepodařilo,“ říká Jirka, který se na houby během jednoho dne vydal hned dvakrát, protože by to všechno ani nepobral.

„Samozřejmě je třeba znát místa. Ale pak na takovém místě lze najít i 20 velkých praváků,“ vypráví houbař, který si na dva pokusy z lesa odnesl celkem čtyři koše praváků během hodiny!

Počasí houbám přeje: Bude teplo a déšť!

Víkend nám sice nabídne letní teploty, které se zítra vyšplhají až na 28 °C, převládat však bude zamračená obloha. Na většině území podle meteorologů můžeme očekávat déšť nebo bouřky. Výrazně se ale ochladí v pondělí.

Dnes: Převážně oblačno, na většině území s přeháňkami. Teploty: 23 až 27 °C.

Neděle: Oblačná až zatažená obloha s deštěm. Teploty od 24 do 28 °C.

Pondělí: Oblačná obloha, přeháňky a teploty od 16 až 21 °C.

Houbová žemlovka

Potřebujete: ✔ 600 g hub, ✔ 5 žemlí,✔ 50 g másla, ✔ 100 g slaniny, ✔ půl litru mléka,✔ 4 vejce, ✔ 1 lžičku soli, ✔ muškátový oříšek,✔ 2 lžíce nasekané petrželky ✔ tvrdý sýr na posypání.

Postup: Houby nadrobno nakrájíme a podusíme na části másla a slanině. Žemle nakrájíme na kostky a polijeme je zbytkem másla. V mléce rozšleháme vejce, sůl, koření a petrželku, nalijeme na žemle a necháme hodinu odstát. Do vymaštěné zapékací mísy dáme vrstvu žemlí, na to houby, zakryjeme opět žemlemi, posypeme sýrem a upečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Výzva Aha! Přinesli jste z lesa také plné koše hub? Spočítejte je a pošlete nám fotkuna aha@haonline.cz



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.